Dagens Nyheter skrev i måndags att hälften av alla fackförbund förbjuder sverigedemokrater att ha förtroendeuppdrag. Vad gäller LO är det så många som tio av tolv LO-förbund som har den praxisen. Det var egentligen med SD:s inval i Sveriges riksdag som frågan auktaliserades på riktigt, om det är möjligt att företräda partiet samtidigt som sitt fackförbund.
Anledningen till att SD-företrädare stoppas har förmodligen flera anledningar. Transports ordförande Lars Lindgren formulerade det på följande sätt: ”SD:s politik strider helt mot våra stadgar om alla människors lika värde. Det går inte att företräda den politiken och våra medlemmar samtidigt”. Förutom den saken är det förmodligen besvärligt när hela 12,6 procent av LO-medlemmarna röstade på SD i det senaste valet till Europaparlamentet. Att LO är ett genompolitiserat fackförbund som i princip växt samman med Socialdemokraterna förstärker naturligtvis den saken.
Genom att utesluta sverigedemokrater från fackliga uppdrag förhindrar man effektivt deras möjlighet att ta del av fackförbundets organisation och resurser.
Man kan visserligen göra sig lustig över att SD och vissa fackförbund emellanåt delar politiska uppfattningar, kanske i synnerhet vad gäller frågan om arbetskraftsinvandring. Men det är inte vad saken egentligen handlar om.
Politiskt aktiva sverigedemokrater är upprörda över att de inte får inneha förtroendeuppdrag, eller ens medlemskap, i alla fackförbund och visst är för alla människors lika värde, medan dessa fackförbund anser att de endast följer sina stadgar. Ord står mot ord.
Att nekas möjligheten till facklig aktivitet kan tyckas vara ett omfattande ingrepp. Således riskerar dessa att få en svagare ställning på arbetsmarknaden med allt vad det innebär. Under andra omständigheter har rätten till facklig aktivitet varit just fackligt helig under decennier.
Det är alltså lätt att förstå varför vissa är kritiska över att inte få välja vilka företrädare de vill till fackliga uppdrag. Samtidigt har LO, av den enkla anledningen att det är en fri organisation, rätt att utesluta medlemmar av politiska skäl om den nu önskar göra det, oavsett hur orättvist det kan verka. Enligt lag finns det många faktorer – kön, etnicitet, religion, ålder – som inte får utgöra grund för neka någon att vara medlem i ett fackförbund, men politisk uppfattning är inte en av dessa.
Fackförbunden bör vara fria att göra som de vill. Sverigedemokrater har all möjlighet att starta ett eget fackförbund.