Inga överklassprivilegier

Foto: Scanpix / Lars Pehrson

Foto: Scanpix / Lars Pehrson

Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX

Norrköping2012-07-26 00:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

De så kallade Rut- och Rot-avdragen är två, minst sagt omstridda, avdrag. Rut-avdraget var en av de frågor som debatterades stundtals hetsigt i valrörelsen inför valet 2006. Året därefter röstades förslaget igenom och Rot-avdraget har tillkommit därefter.

Såväl under debatten som efter beslutet har avdragen anklagats för att vara privilegier som endast gynnar de som redan har mycket pengar och inte orkar sköta sina egna hushållsysslor - ungefär så hävdade i alla fall Socialdemokraternas Göran Persson att det låg till. Visst är det lätt att dra slutsatsen att dessa typer av avdrag endast gynnar de som har det bäst, men så är inte fallet.

Enligt en opinionsmätning som Svenska Dagbladet har beställt av opinionsinstitutet Sifo visar det sig att 70 procent av de tillfrågade anser att såväl Rut- som Rot-avdraget ska vara kvar. Det enda av de tillfrågade partierna som vill riva upp besluten är inte speciellt förvånande Vänsterpartiet. För dem är allt en ideologisk fråga utan någon förankring i den praktiska verkligheten. Ofta leder det till att de snarare stjälper än hjälper de grupper vars intressen de utger sig för att företräda.

Resultatet av dessa avdrag - förutom att skapa en mängd nya arbeten - är att få människor att arbeta vitt istället för svart. De har gjort att de människor som tidigare inte har velat arbeta lagligt på grund av den dåliga lönsamheten nu valt att ordna en riktig anställning. Det är inte bara bra av den anledningen att fler personer följer lagen, utan för att det såväl gynnar arbetarna som arbetsgivarna

Precis som de flesta av de tillfrågade har insett - oavsett partibeteckning - har avdragen visat sig vara en succé. På grund av att det har blivit billigare att anställa till exempel städhjälp så har också fler valt att göra det. Fler människor har haft råd att ge en person ett arbete samtidigt som de själva har fått mer tid över till någonting annat. En vinst för båda parterna.

Vad tjänar Vänsterpartiet och den svenska befolkningen på att avdragen försvinner? Det första problemet är att fler blir arbetslösa och fler troligen kommer välja att jobba svart. Och det är framför allt de som har en relativt låg lön som kommer att drabbas hårdast. "Överklassen" kommer ändå att ha råd med hemtjänst.

Vänsterpartiets argument mot avdragen brukar vara att det subventionerade arbetet kostar mycket pengar som skulle kunna läggas på annat. Men när nu Alliansen drivit igenom en reform som dels får människor i arbete och även är lönsamt i längden är det svårt att begripa sig på vänsterpartisterna. Och vanligtvis brukar de ju inte ha så mycket emot att staten ser till att människor kommer i arbete - oavsett kostnad.

I det här fallet är det glädjande att de övriga partierna har tagit sitt förnuft till fånga och insett vikten av dessa reformer, som tydligen inte endast glädjer överklassen. Annars har Sverige en ofantligt stor överklass.

Läs mer om