Ingen draghjälp för plågat Norrköping
Östergötland är i vanlig ordning en vit fläck på regeringens budgetkarta.
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Kallduschen var förstås Cloetta Fazers beslut att lägga ned godisproduktionen i Norrköping. Drygt hundra arbetstillfällen försvinner, vilket är mycket för en redan så hårt drabbad stad som Norrköping.
Nu är vi visserligen härdade och denna företagsnedläggning är inte värre än många andra. Dessutom är beslutet inte helt överraskande. Cloetta Fazer förklarar sitt beslut utifrån hårdnande konkurrens från billigare produktion i östra Europa och kanske tillhör godistillverkning den form av "enklare" produktion som vi sett flytta utomlands många gånger förr. En utveckling det finns större anledning att försöka anpassa sig efter än förbanna.
Det verkligt beklämmande är i så fall att företagsflykten fortsätter att drabba Norrköping. Den som trodde att omställningarnas tid är över har tyvärr anledning att fundera en vända till.
Men samtidigt som Cloetta Fazer lämnar staden har visserligen Svensk Biogas beslutat sig för att bygga en ny biogasfabrik i Norrköping. Mycket välkommet, även om just detta fall inte leder till så värst många nyanställningar. För att komma i paritet med de nedläggningar som fortfarande drabbar Norrköping behövs betydligt fler nyetableringar.
Men inte heller det räcker. Småföretagsverksamhet är sorgligt underskattad i Sverige och dessutom något som kommunpolitiker har vissa möjligheter att påverka själva. Men för en stad i Norrköpings storlek behövs också de stora arbetsplatserna.
För några veckor sedan lanserades det så kallade Norrköpingspaketet. Tillsammans presenterade Banverket, Luftfartsverket, Sjöfartsverket och Vägverket samt Norrköpings kommun och Norrköpings hamn, länsstyrelsen och Östsam ett omfattande projekt för infrastruktursatsningar. Investeringar på hela 750 miljoner kronor skall förvandla Norrköping till ett kommunikationscentrum. Äntligen ett ambitiöst och realistiskt industriprojekt med möjligheter att lyfta hela Östergötland.
Likaså har det funnits stora förhoppningar på Ostlänken, som skall bygga samman östgötakommunerna med Stockholm. Med effektiv snabbtågstrafik skulle reella möjligheter skapas för dagspendling till huvudstaden. Något som inte bara direkt skulle kunna få positiva effekter för arbetsmarknaden i Norrköping, utan också stärka kommunens attraktivitet betydligt.
Likväl struntar uppenbarligen regeringen i Östergötland. Vårt län är knappast omnämnt i årets budget och det är så mycket mer anmärkningsvärt som budgeten erbjuder relativt stora järnvägssatsningar. Ostlänken får vi vänta på och på samma sätt torde det förhålla sig med Norrköpingspaketet.