Kovändning i försvarsfrågan

Miljöpartiet gör helt om i försvarsfrågan och ansluter sig till den bredare uppfattningen att det svenska försvaret behöver rustas upp.

Allt fixat och klart?

Allt fixat och klart?

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Norrköping2014-09-27 04:23
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Försvarspolitiken hamnade på ungefär femtonde plats när svenskarna under valrörelsen tillfrågades vilken som var den viktigaste frågan inför valet. Ett ganska förvånande utfalla sett till omvärldsläget, men inte ett helt ologiskt svar när man formulerar frågan på det viset. Många ser försvarsfrågan som viktig, om än inte den viktigaste inför deras val av parti.

Oavsett vilket lär säkerhetspolitiken få betydande utrymme under kommande mandatperiod. Stefan Löfvens ministär lär tvingas hantera en del mindre efterlängtade frågor. Så sent som i förra veckan kränkte till exempel ryskt bombflyg åter svenskt territorialvatten utanför Öland och uppgifter gör gällande att man även övar allt intensivare strax söder om Skåne. Vårt närområdes (läs Rysslands) intresse för vårt militära försvar och incidentberedskap tycks vara ökande. Effekterna av två decennier av försvarsmässig nedrustning måste hanteras under de kommande åren.

Miljöpartiet kommer att ingå i regeringen. Ett parti vars försvarspolitik inneburit nedskärningar i en omfattning som inte ens Gudrun Schymans FI kunde motivera. Av alla riksdagspartierna ville de gröna gå längst i nedrustningen av svensk försvarskapacitet.

Nu börjar det (lyckligtvis) låta annorlunda. Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner framträdde i Agenda förra helgen och konstaterade då att de ryska kränkningarna var ”oerhört allvarliga”. Även om Wallner inte är helt tydlig i att det nu behövs nytänkande presenterade han en ny inställning där regeringsansvar och det parlamentariska läget kräver nytänkande. Beskedet är således att Miljöpartiet numera kan tänka sig ett stärkt svenskt försvar. Sannolikt får vi skäl att återkomma till vad denna gröna förstärkning de facto innebär.

Försvarsfrågan är ytterst lämplig för blocköverskridande lösningar. Såväl Alliansen och Socialdemokraterna har aviserat att försvaret måste rustas upp och anslagen ökas. En god grundinställning även om det är långt kvar tills vi kan se förslag som genomförs. Samtidigt är det uppenbarligen inte läge för politisk långbänk. Det ryska intresset är allt mer närgånget och provocerande.

Försvarsfrågan får sannolikt ingen framträdande plats hos tillträdande regering. Miljöpartiet är, trots lappkastet, fortfarande exempelvis mot beställningen av nästa generations Gripen-plan. En S+MP regering är dessutom i högsta grad beroende av Vänsterpartiet som också vill stoppa köpet. Om Löfven menar allvar med sin försvarspolitik får han rimligen söka stöd för den annorstädes.

Läs mer om