Kriget i Irak har intensifierats efter invasionen

De amerikanska anfallet på Irak i mars 2003 var ett kriminellt angreppskrig utan någon som helst förankring i internationell rätt. Detta faktum ändras inte av att Saddam Hussein störtades, skriver Henrik Andersson i ett svar till Johan Wennström, NT debatt den 19/3.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-03-24 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Johan Wennström från svensk-amerikanska förbundet hyllar i NT den 19 mars den amerikanska invasionen av Irak. Hans inlägg syftar uppenbarligen till att propagera för den amerikanska saken och att provocera. Insändaren kan därför inte betraktas som seriös men vissa påståenden måste dock bemötas.
De amerikanska anfallet på Irak i mars 2003 var ett kriminellt angreppskrig utan någon som helst förankring i internationell rätt. Detta faktum ändras inte av att Saddam Hussein störtades. Rent juridiskt borde således de som planerade anfallet (den amerikanska statsledningen?) ställas till svars i internationell domstol.

Wännström prisar den amerikanska armén genom ett häpnadsväckande uttalande om att kriget har krävt få civila dödsoffer samt att USA ?skickligt hanterat den första tiden efter freden och givet tillräcklig säkerhet för att företag ska kunna växa och för att människor ska våga rösta?. Ett mer fördummat uttalande för man leta efter, då inte ens George W Bush vågar påstå att tillvaron i Irak är säker. Att påstå att det råder fred i Irak är absurt. Alla som följer med i nyhetsrapporteringen vet att kriget snarare intensifierats efter 1 maj 2003, då Bush deklarerade att kriget var avslutat. Beräkningar gör gällande att den irakiska gerillan i dagsläget mönstrar omkring 200 000 man, något som de dagliga attackerna mot amerikanska militär och irakiska säkerhetsstyrkor vittnar om.
Vidare har det amerikanska anfallskriget inneburit cirka 100 000 irakiers död. En låg siffra? Att som Wennström yra om demokrati och företagsetableringar i ett land som befinner sig i krig och kaos måste framstå som ett hån för alla de som mist eller fått anhöriga bortförda till något av de koncentrationslägerliknande fängelser som den amerikanska armén upprättat.

Slutligen finner jag det ytterst märkligt att Wennerström hoppas på att regimerna i länder som Egypten går mot demokratisering och politisk pluralism då många regimer i arabvärlden saknar folklig förankring och har USA att tacka för sin maktposition. Skulle USA släppa stödet till dessa, exempelvis Egypten och Saudarabien, tyder mycket på att islamitiska, starkt USA-fientliga partier väljs tillmakten då dessa har störst stöd hos folket. Att dessa idag för en tillvaro i den politiska periferin beror på att de är förbjudna av regimerna. Nej, USA söker inte en verklig demokratisering av regionen. Den amerikanska statsledningen vet att en sådan utveckling skulle bli högst kontraproduktiv. I demokratins namn försöker man istället att öka sitt inflytande i arabvärlden, ekonomiskt, politiskt och militärt.
Läs mer om