Lika vård för alla eller efter bostadsort?

Det är inte acceptabelt med stora regionala kvalitetsskillnader inom vården.

Norrköping2006-05-17 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
En av de mest omhuldade principerna inom svensk sjukvård är att alla får den vård de behöver när de behöver den. En princip eller kanske snarare tes som till synes har överlevt debatten om vårdköer och sjukhusnedläggningar. Tyvärr ligger verkligheten långt från den rättvisa, jämställda och likabehandlande vårdens högtidsord.

Cancerfonden presenterade sin årliga rapport i går och situationen inom cancervården lämnar mycket övrigt att önska. Dels finns det omfattande regionala skillnader i både hur och vilka behandlingar som genomförs. Dels saknas nationella mål och en nationell handlingsplan för cancervården.
Att läkare och annan sjukvårdspersonal inte gör precis likadant överallt kan tyckas naturligt. Liksom att vissa nya preparat används mer i vissa län än i andra. Men det har faktiskt betydelse och dessutom ganska stor sådan. Ett nytt preparat som framgångsrikt brukas i behandlingen av bröstcancer används till exempel nästan tre gånger så mycket i Uppsala-Örebroregionen som i Södra sjukvårdsregionen. Risken att avlida efter operation av ändtarmscancer kan vara tre gånger så stor beroende på vilket sjukhus behandlingen sker.
Att få en sjukvård som håller exakt samma standard över hela landet är givetvis en svår, om inte omöjlig uppgift. Däremot är det inte acceptabelt att skillnaderna är så stora som påtalas i Cancerfondens rapport. Likaså är det märkligt att Sverige inte följt Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation med en nationell handlingsplan för cancerbehandling. Sittande regering har trots allt haft tre mandatperioder på sig.
Men vi behöver inte gå till det nationella planet för att se tydliga skillnader inom sjukvården. Landstinget i Östergötland genomgår en plågsam och enligt många orättvis omstrukturering av sjukvården.
Landstingsledningen under Paul Håkansson har med stöd av vänstern och miljöpartiet genomdrivit en omorganisation som varken uppskattas av personal eller patienter.

Konsekvensen har blivit att det idag råder förhållandevis stor skillnad på vilken vård som erbjuds beroende på vara du är boende i länet. Alldeles oavsett om styrande politiker hävdar att vården är densamma. När medborgarna hamnar i en akut situation, exempelvis i Norrköping, är det klen tröst att vården fungerar fint och har plats och tid för dig i Linköping. Att ambulanstransporterna dessutom inte är tillräckligt utbyggda bidrar till oron.
Svensk sjukvård saknar inte resurser i form av personal och finansiering för att vara världsledande på de flesta områden. Att det inte ser ut så är i grunden ett misslyckande.
Läs mer om