Mäster Borg bygger vidare

Finansminister Anders Borg (M) är en nyckelspelare supervalåret 2014 och regeringens strama finanspolitiska linje kan både stärka och försvaga densamma.

Norrköping2014-01-22 04:01
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Det mesta pekar åt rätt håll. Konjunkturen är på väg upp, sysselsättningen har aldrig varit större, inflationen är obefintlig, räntan är låg och på fredag får de flesta löntagare se effekten av regeringens femte jobbskatteavdrag. Det borde således vara en nöjd finansminister som intervjuades i Svenska Dagbladet i går, tisdag (även om rubriken på förstasidan hade noll täckning i artikeln). Och visst var Borg nöjd, även om hushållens skuldsättning, jobben och trögheten på bostadsmarknaden tycks oroa honom.

Just bostadsmarknaden engagerar Borg och då inte bara reglerna för bostadslån och bankernas stabilitet utan även själva produktionen. I intervjun säger Borg ”Det är för många olika regler, för många olika myndigheter, för långsamma processer, för många som kan överklaga besluten och alldeles för dålig markförsörjning från kommunerna”. Och fortsätter med att regeringen lägger fem propositioner på området den kommande våren. Bland annat vill Borg bygga bostäder på jordbruksmark kring storstäderna, se över strandskydd, bullerregler och kommunala ”särkrav” på energi- och miljösidan. Samtidigt tror ministern att bostadspriserna kommer att ligga mer eller mindre still det kommande decenniet.

Även om Anders Borg i stort tycks vara tillfreds med utvecklingen visar opinionsundersökningarna att väljarna är mindre nöjda med regeringens arbete. Socialdemokraterna har i Magdalena Andersson dessutom fått en ekonomiskpolitisk talesperson som åtminstone ger Borg en utmaning i det finanspolitiska spelet, även om det ibland sliras en del i debatten.

Under de två snart gångna mandatperioderna har regeringens grundläggande styrka varit just regeringssamarbetet. Fyra borgerliga partier har kunnat enas, styra och driva Sverige framåt. Som grund för detta har funnits en ömsesidig respekt men kanske främst en någorlunda gemensam bild och berättelse om vart man vill komma.

Makt och inflytande har i sig inget egenvärde om man inte har en vision om vad man vill åstadkomma med makten. Dåvarande statsminister Göran Persson (S) förlorade grundligt valet 2006 genom att framstå som helt utan vision om vad han ville göra. Han pratade hellre med statyerna nere på gården än med väljarna. Kontrasten till den bild och vision utmanaren Fredrik Reinfeldt visade upp var övertydlig för väljarna. Resten är historia.

Om Alliansen vill etsa in sin gärning än tydligare i historien och vinna en tredje gång krävs förnyelse. Norrköpingssonen Anders Borg är en nyckelspelare i detta och finans- liksom bostadsfrågan är centrala i debatten. Borg har i tidigare valrörelser visat sig vara ytterst viktig för regeringen, 2014 lär inte vara annorlunda.

Läs mer om