Monopolets eviga gråterskor

Gårdsförsäljningen av alkohol möter givetvis motstånd från de som fortfarande anser att alkoholmonopolet är värt att försvara till varje pris.

Norrköping2010-12-24 00:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Regeringen har avvecklat en del statliga monopol under den senaste mandatperioden. Apoteksmonopolets försvinnande är det sannolikt väldigt få som saknar, utom en och annan övervintrad kommunist som irriterat letar efter det statliga alternativet i den apoteksflora som växt fram. Även statens monopol på kontroll av bilar är numera avskaffad.


Att avskaffa monopol Regeringens vilja att avsluta även alkoholmonopolet tycks ganska liten. Förmodligen bromsar Kristdemokraterna och Folkpartiet som har ett långvarigt försvar för monopolet bakom sig och kanske även Centerpartiet. Moderaterna borde vilja gå före men väljer sannolikt av taktiska skäl att låta bli.

Lite hopp finns det trots allt för borgerliga väljare som ogillar monopol. Gårdsförsäljningen är något av en minsta gemensam nämnare för borgerligheten. Småskalig produktion av vin, öl och alkohol ska understödjas genom att låta tillverkarna sälja en del av varorna direkt till kunderna, utan omvägen via Systembolaget. Minnesgoda läsare av NT minns säkert det smått komiska exemplet från länet när en lokal producent skulle bjuda riksdagsmän och landshövdingen på det som skapades på gården. Men fick inte bjuda på den lokalt producerade flaskan som han dessutom åkt till Systembolaget och köpt. Ibland är regelverket absurt och detta var ett sådant fall.


De två tidigare
systembolagsdirektörerna Anitra Steen och Gabriel Romanus gick i går i DN till angrepp på det utredningsförslag om gårdsförsäljning som regeringen beställt och kallar det för "vilseledande". Föga förvånande förutspår monopolduon Steen/Romanus att hela tanken bakom monopolet, den att skydda medborgarna från överkonsumtion, kommer att rämna om gårdsförsäljning tillåts.

Som alltid nämner de inget om privatinförsel, smuggling och hembränning. I Steen/Romanus värld säljs allt via deras tidigare arbetsgivare.

En försiktigt gissning är att Anitra Steen och Gabriel Romanus skulle vara emot alla former av gårdsförsäljning oavsett vad utredningen kom fram till.

Läs mer om