Näringslivet behöver Nyköping­Östgötalänkarna

Inför den kommande infrastrukturpropositionen, vill näringslivet i Östsverige med kraft framhålla, att det är av största vikt för regionen och dess företag att en utbyggnad av järnvägen sker för att möjliggöra snabbtågstrafik hela sträckan från Stockholm, över Nyköping och Norrköping till Linköping, skriver Anders Werme, SSAB Oxelösund AB, Dan Johansson, Ordförande Östsvenska Handelskammaren, Peter Boström, EDS, Nyköping, Göran Lundin, Holmen Paper AB, Norrköping, Lars Erichs, VD Östsvenska Handelskammaren, Arne Toftebrant, ABB Cewe AB, Nyköping, Bo Klang, Oxelösunds hamn, Carsten Olsson, Studsvik AB, Nyköping, Carl-Erik Ridderstråle, BT Industries AB, Mjölby, Lennart Bohlin, Cloetta Fazer AB, Ljungsbro, Lars Josefsson, ALSTOM Power, Sweden AB, Finspång, Bertil Andersson, Linköpings Universitet och Åke Svensson, Saab Aerospace, Linköping.

Norrköping2001-10-01 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Nyköpings- och Östgötalänkarna innebär ett nytt järnvägssystem mellan Linköping och Stockholm/Uppsala som skulle förkorta restiderna väsentligt. Med den nya järnvägen skulle restiden mellan Linköping och Stockholm bli 58 minuter, mellan Norrköping och Stockholm drygt 48 samt mellan Nyköping och Stockholm 36 minuter.
I projektet ingår en tätare och snabbare lokal järnvägstrafik i Östergötland, en ny interregional snabbtågstrafik mellan Linköping och Uppsala, en snabb gods- och lättkombitrafik till Östersjöhamnar och logistikcentra samt en snabbpendel mellan Oxelösund, Nyköping, Södertörn och Stockholm. Allt detta presenterades i en omfattande utredning som togs fram i början av år 2000, på uppdrag av myndigheter, kommuner, handelskammare och LO-facken i Östsverige, det vill säga Östergötland och Södermanland.
Flera av idéerna i utredningen har förts fram tidigare. Det som förändrat bilden är att möjligheter till privat medfinansiering öppnats, så kallat PPP (Private-Public-Partnership). Enligt denna lösning, kan ett eller flera privata bolag investera i en ny järnväg som sedan hyrs ut till SJ eller privata entreprenörer. En kalkyl har gjorts för Nyköpings- och Östgötalänkarna som visar på en mycket hög samhällsekonomisk nytta, kännetecknad av att en projektfinansieringsmodell enligt PPP-modellen kommer att bygga på framtida bedömt kassaflöde genererat ur projektets egna meriter.
En förutsättning för att kunna utnyttja de genom projektets genomförande uppkomna fördelarna fullt ut, är naturligtvis att kapaciteten för en effektiv snabbtågstrafik i Stockholm snarast byggs ut. Den östsvenska regionen söder om Stockholm, det vill säga Östergötland och Södermanland har ett rikt och varierat näringsliv.
Här finns stora svenska och svenskbaserade internationella industriföretag. Här finns också utlandsägda företag med globala kontakter. I regionen finns också många små och medelstora företag inom nya och expansiva branscher samt ett av landets stora universitet.
Ett starkt näringsliv är naturligtvis för sin verksamhet och utveckling starkt beroende av mycket goda kommunikationer av olika slag. Förutom omfattande godstransporter behöver företagen snabba transportmöjligheter för att nå kunder, leverantörer och samarbetspartners i andra delar av landet. Företagen är också synnerligen beroende av tillgången på kompetent personal. Denna arbetskraft finns inte alltid och vid varje behov, tillgänglig i regionen utan måste resa/pendla in utifrån.
Tillgång till ett brett rekryteringsområde är alltså en betydande utvecklingsfaktor för stort sett varje företag. Samtidigt får arbetstagare möjlighet att utöka sin kompetens genom arbete i olika företag på skilda orter. Ett stort utbyte/pendling mellan regioner är synnerligen nödvändig för företagens möjligheter att hitta kompetent personal och för regionernas utveckling i stort.
Nya, effektivare möjligheter att pendla mellan den östsvenska regionen och Stockholmsområdet skulle alltså vara utvecklande för båda, vad gäller företagskontakter, utbyte av arbetskraft och naturligtvis även för samarbete mellan universiteten. En modern järnväg bidrar även till ett energieffektivt samhälle. Järnvägen är jämte sjöfarten det trafikslag som använder energin mest effektivt. Därtill kan tågresenären använda sin restid för arbete, studier eller vila.
Inför den kommande infrastrukturpropositionen, vill näringslivet i Östsverige med kraft framhålla, att det är av största vikt för regionen och dess företag att en utbyggnad av järnvägen sker för att möjliggöra snabbtågstrafik hela sträckan från Stockholm, över Nyköping och Norrköping till Linköping. Denna utbyggnad kommer att utgöra en del av den framtida så kallade Europabanan, som syftar till att få en rakare sträckning mellan Stockholm och södra Sverige till stånd.
Läs mer om