Ett samarbete med Östergötland ansågs inte vara tillräckligt starkt, därför väljer Kalmar län att söka sin framtida tillhörighet söderut. Således har den politiska ledningen i Kalmar län, i full enighet, valt att gå vidare med den avsiktsförklaring som tidigare i år upprättades mellan Skåne, Kronoberg, Blekinge och Kalmar län. Senast 2019 ska den nya storregionen vara igång, men Kalmar vill skynda på och hoppas att den ska vara klar för sjösättning redan 2015.
Kalmar och dess framtida samarbetspartners gör förmodligen rätt. Det påpekas, av dem själva, att Kalmar är ett län med "minskande och åldrande befolkning" och därför måste få utvecklingskraft från en större aktör (Skåne). Tillsammans kommer de fyra nuvarande länen att bli en tunga aktör.
Att Östergötland blev ratat är inte helt svårbegripligt. Med tiden har det framgått att den östgötska blicken är vänd norrut. Stockholm lär i längden inte vara intresserat av att låta angränsande län ansluta sig, de är stora nog i sig självt.
Således gäller det för länen runt Stockholm att bilda så kloka allianser som möjligt. Östergötland och Sörmland är två naturliga parter i ett framtida samarbete. Fler län kan och bör kanske vara med. Utvecklingsvägen för Östergötland är norrut.
Regionfrågan har stötts, blötts och utretts i decennier. Hög ambitionsnivå har grusats så fort det börjat produceras kartor över hur framtiden borde se ut. Det finns alltid de som anser sig hamna i kläm eller får en samarbetspartner de inte kan tänka sig.
Statsmakten har mer eller mindre gett upp försöken och lösningen nu är att regionbildningen ska ske "underifrån". Med andra ord, nu får länen och kommunerna förhandla sig fram till lösningar de föredrar och vill de inte, får de stå utanför. Hur statens hantering ser ut framöver vet givetvis ingen, men för stunden är det länen som förväntas driva på.
Dagens administrativa uppdelning av Sverige är en gammal kvarleva utan koppling till dagens verklighet. Det sätt att dela upp landet som var optimalt för drygt hundra år sedan är det kanske inte idag.
Den stora delen av regionernas verksamhet kommer även framöver att vara sjukvården. En effektiv vård kräver en viss volym av människor som använder den. Små län och regioner kan få svårt att locka personal och upprätthålla kompetensen. Utvecklings- och näringslivsfrågor kommer att få en växande betydelse. Även här krävs en viss volym för att det ska fungera och få genomslag.
Nu gäller det för Östergötland att också komma vidare i utvecklingen. Eftersom Jönköping säger sig vilja vara ensamma återstår det norrut och västerut om det ska bli något. Att stå ensam är i längden ohållbart.