Kalla det reformpolitik, systemskifte eller någonting annat. Valåret 2014 kommer Sverige att ha haft borgerligt styre i åtta år och det kommer att tvinga den svenska vänstern till ideologisk reträtt. Åtminstone om det tidigare statsrådet Leif Pagrotsky (S) får bestämma.
Under mer än ett år har Pagrotsky utrett vilken framtida skattepolitik Socialdemokraterna bör bedriva.
Hans förslag, vilka i huvudsak kommit till Dagens Nyheters kännedom, är minst sagt radikala och kan sammanfattas i uppfattningen att skatterna bör fortsätta sänkas!
För socialdemokratiska traditionalister måste detta vara att svära i kyrkan. Pagrotskys resonemang är emellertid hur redigt som helst, ja rent av klarsynt.
Pagrotsky konstaterar att oavsett vad man i grunden anser om den borgerliga skattepolitiken måste man acceptera att denna politik nu är etablerad.
I det perspektivet blir förstås återställare snarare fråga om en helt ny politik, det vill säga att gå till val på kraftiga skattehöjningar. Och det kommer svenskarna aldrig att acceptera.
Även om statsminister Fredrik Reinfeldt inte riktigt är någon svensk Margaret Thatcher påminner Socialdemokraternas sits om den som brittiska Labour befann sig i på 80-talet. Labour lovade att riva upp allt som Thatcher genomfört - och förlorade val på val.
Till sist accepterade Tony Blair detta och först då kunde Labour komma tillbaks till makten. Efter arton år.
Det kan dröja lika länge för de svenska Socialdemokraterna, ty Pagrotskys önskemål lär inte falla i god jord. Han accepterar inte bara de borgerliga skattesänkningarna, utan anser dessutom att många av de samma varit av godo. Vägen framåt går inte genom höjd skatt, utan genom fler skattesänkningar! En för socialdemokratiska förhållanden radikal, för att inte säga extrem attityd.
Om partiledaren Stefan Löfven mot förmodan skulle följa rekommendationerna kan han bli en svår utmanare till Reinfeldt redan i nästa val, för då slåss han på borgerlig planhalva. Men Löfven är en försiktig general och den socialdemokratiska vänsterflygeln lever som i en annan tid.
Men det är inte 70-, 80- eller ens 90-tal längre. Den borgerliga politiken har i grunden förändrat Sverige.
Den svenska gammalvänstern kan tjuta hur mycket den vill om ökade klassklyftor, stupstockar och "pigor" (rutavdraget) - svenska folket köper inte den mossiga retoriken längre. Människor vill varken ha skattehöjningar, återregleringar eller en regeringsmakt som bygger på stöd från Vänsterpartiet.
"Rut underlättar vardagen för många människor" säger Pagrotsky till exempel. Ska det vara så svårt att förstå?