Principiellt rätt - praktiskt svårhanterat

EG-domstolens beslut att förbud mot privatimport av alkohol bryter mot unionens regler är välkommet.

Norrköping2007-06-07 00:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Den svenska alkoholmodellen fick sig en törn i veckan. EG-domstolen kom fram till att privatimport av alkohol är tillåtet. Beslutet var oväntat och alla berörda parter togs mer eller mindre på sängen. På lite längre sikt är beslutet också ett grundskott mot Systembolaget och kanske även den svenska alkoholpolitiken.


Det började med
att en lastbil innehållande 3200 liter vin som en grupp privatpersoner beställt från en spansk producent beslagtogs av tullen i Göteborg. Importörerna hävdade att de följde reglerna för unionens inre marknad, medan åklagarna hävdade det svenska förbudet mot import av alkoholhaltiga drycker. Ärendet passerade hela rättsväsendet upp till Högsta Domstolen och vidare till EG-domstolen för avgörande.

Domstolens generaladvokat, vars inställning brukar följas av domstolen, meddelade i höstas att det svenska importförbudet inte strider mot unionens regler.

Således var förvåningen stor när domstolen i tisdags meddelade att privatpersonerna inte gjort något fel. För staten innebär beslutet en stor omställning. Först och främst måste ett antal hundratusentals liter alkohol lämnas tillbaka till dem som fått den beslagtagen när de försökt beställa över internet.

Alkoholmonopolet fick dock rätt i att det fortfarande är svensk alkoholskatt som gäller vid privatimport. En fråga som i många fall kommer att göra det mindre intressant att importera själv. Slutpriset kommer i flera fall att bli högre än om man handlade på Systembolaget.

Principiellt är dock beslutet av yttersta vikt. Systembolagets monopol har aldrig ställts inför en tuffare utmaning. EU-kommissionen anser att det svenska alkoholmonopolet strider mot unionens principer om fri rörlighet för varor.

Den som personligen åker söderut och själv för med sig alkoholen tillbaks får ta med sig stora mängder. Den som beställer och låter någon annan föra alkoholen över gränsen straffas. Denna skevhet i regelverket kan inte accepteras i längden.

Finansminister Anders Borg (m) är orolig. Han ser en månggmiljardintäkt till statskassan som kan försvinna. Att hitta ett system som gör att den privatimporterade alkoholen beskattas korrekt är inte gjort över en natt och sannolikt kommer mycket av det som förs in att förbli oskattat.


Regeringens linje att försvara
monopolet har misslyckats. De små förändringar som gjorts, lördagsöppet etcetera, för att blidka kritikerna har inte varit tillräckliga. Konsekvensen blir ni en oordnad reträtt med i värsta fall negativa konsekvenser för folkhälsan. Nuvarande och fram för allt tidigare regeringar borde ha hanterat frågan klokare och insett att monopolet aldrig skulle klara sig i längden.

Privatpersonerna som startade det hela har vunnit en tung seger mot staten. Staten måste se till att domstolsutfallet hanteras klokt.

Läs mer om