Rättigheter också för extremister

Det är vanskligt när ledande politiker börjar fråga sig om demonstrationsrätten verkligen bör omfatta alla.

Foto: Drago Prvulovic

Norrköping2014-08-25 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Det är när ytterligheterna uppenbaras som det visar sig om principer är någonting värda. Att till exempel försvara demonstrationsrätten är lätt eftersom densamma vanligtvis utnyttjas av etablerade och demokratiska politiska partier, fackföreningar eller olika organisationer. Det mesta brukar gå lugnt till, då är ett lätt att brösta sig över den stolta svenska demonstrationsrätten.

Annorlunda blir det emellertid när extrema politiska partier eller organisationer demonstrerar eller på andra sätt utnyttjar den grundlagsfästa svenska yttrandefriheten. Det är då principerna sätts på prov på allvar.

Som i helgen när extremnationalistiska Svenskarnas parti anordnade demonstrationer på flera orter i Sverige.

SvP är en synnerligen obehaglig rörelse, öppet rasistisk och med rötter i Nationalsocialistisk front. Fast demonstrationsrätten gäller också detta parti. Så länge den samma inte missbrukas i form av våldsyttringar eller hets mot folkgrupp.

Man kan fråga sig om det bästa inte vore att tiga ihjäl en visserligen så extrem, men samtidigt röstsvag rörelse som Svenskarnas parti. Samtidigt är det både begripligt och hedervärt att så många vill uttrycka sin avsky mot rasisterna. Mer eller mindre spontanta motdemonstrationer lockar överallt långt fler anhängare än SvP:s patetiska uppträden.

Rätten att demonstrera innebär emellertid ingen rätt att ta till knytnävarna. Och så sker allt för ofta, inte minst då den så kallat autonoma vänstern dyker upp. I praktiken slutar det ofta med våld mot polisen. Det är fel, ovärdigt och ger indirekt Svenskarnas parti en uppmärksamhet partiet inte förtjänar.

I Malmö urartade motdemonstrationerna i lördags. I efterhand anklagas polisen av vissa för övervåld och som exempel används nog så dramatiska bilder från vad som av vissa felaktigt kallas polisens ”kavallerichock”. Det återstår att se om polisen begått några fel, men anklagelserna mot polisen känner vi igen. De brukar vid en närmare betraktelse ofta inte vara så mycket värda.

En som däremot utan vidare tar motdemonstranterna i försvar är Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiledaren påpekar rätten ”att få demonstrera mot nazism” (som om någon ifrågasatt densamma!), samtidigt som han frågar sig om nazister bör få demonstrera. Åtminstone inte så ofta. Sjöstedt anklagar polisen för att vara allt för generös med att dela ut demonstrationstillstånd.

Det hela känns faktiskt lite obehagligt och har med rätta kritiserats av bland andra justitieminister Beatrice Ask (M). Sjöstedt vill skilja mellan olika politiska organisationer utifrån deras åsikter, längre än så sträcker sig inte hans försvar för allas lika rätt att demonstrera.

I morgon har Norrköping det tvivelaktiga nöjet att gästas av Svenskarnas parti. Ge dem vad de förtjänar! Det vill säga helst ingen uppmärksamhet alls.

Läs mer om