Regeringens dubbla budskap i äldrefrågan

Nyligen utlovade regeringen satsningar på äldrevården. Samtidigt dras stödet till äldreforskningen vid Linköpings universitet in.

Norrköping2005-11-04 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Ett av de största problem som Sverige och Västeuropa får brottas med under kommande decennier är en åldrande befolkning. I takt med att genomsnittseuropén lever sundare och den medicinska utvecklingen gör att man kan hantera fler sjukdomstillstånd stiger den genomsnittliga levnadsåldern, vilket innebär att perioden som pensionär i allmänhet förlängs. Följdfrågan blir då hur den yrkesverksamma delen av befolkningen skall klara av att försörja yngre och äldre pensionärer?
Debatten om hur vi skall klara av det demografiska problemet har förts under flera år men först nu anser statsminister Göran Persson att det är en politiskt prioriterad fråga. Men varför sätter socialdemokraterna fokus på en av våra viktigaste samtidsfrågor just nu? Kan det bero på att den borgerliga Alliansen har gjort det till en hjärtefråga, har hög trovärdighet på området och att s är mån om att ta över frågan?
Det må vara hur det vill med den saken. Vad som kan konstateras är att regeringen inte agerar konsekvent i satsningen på de äldre.

I går, torsdag, kunde NT nämligen rapportera att staten har beslutat att successivt strypa stödet till äldreforskningen vid Linköpings universitet.
Sedan 2001 har det socialvetenskapliga forskningsrådet (SFR) årligen skjutit till fem miljoner kronor till den forskning om äldre och åldrande som bedrivs vid universitetet. Det nybildade Forskningsrådet för arbetsliv och samhälle (FAS), eftreträdaren till SFR, har dock beslutat sig för att minska stödet under åren som kommer så att det om fem år helt har försvunnit.

Det vore mycket märkligt om FAS håller fast vid sitt beslut som sannolikt kommer att innebära slutet för den forskningsmiljö som byggts upp under en sjuårsperiod. För även om universitetets ledning är positivt inställd till institutet med namnet National Institute for the Study of Ageing and Later Life (NIVAL) så kan de inte garantera fortsatt sponsring.
Det är heller inte konstigt att ledaren för NIVAL, professor Lars Andersson, tycker att regeringen sprider dubbla budskap.

Vid sitt inledningsanförande vid den socialdemokratiska kongressen i Malmö utlovade Göran Persson en satsning på tio miljarder till äldrevården under den kommande tioårsperioden.
Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson preciserade sedan vad miljarderna skall användas till. Ministern vill satsa på bättre hemsjukvård, fler boendeformer och service som gör att äldre kan bo hemma längre.
Dessutom innehåller tioårsplanen en satsning på forskning runt demenssjukdomar. Men varför då strypa det statliga stödet till den allt viktigare äldreforskningen?
Man kan självklart fråga sig hur mycket regeringens planekonomiska tioårsatsning egentligen är värd i praktiken. Men ambitionen att prioritera äldreforskningen skall tas på allvar. I den satsningen bör det ingå fortsatt statligt stöd till äldreforskningen vid Linköpings universitet.
Läs mer om