Regeringens selektiva handlingskraft

Genom att knyta kritikerna närmare regeringen hoppas Persson att kritiken mot beredskapen minskar.

Norrköping2005-01-07 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Riksdagsledamoten Kent Härstedt (s) är känd för flera saker. Hans tid i offentligheten tog sin början när han som överlevande efter Estonias förlisning var en av många kritiker till samhällets hanterande av de överlevande och efterlevande.
Dessutom är han ordförande i svenska UNICEF och har nyligen utrett den svenska alkoholpolitiken.

Efter jordbävningskatastrofen i Sydostasien var Kent Härstedt en av de snabbaste kritikerna av regeringens agerande. Förmodligen såg Härstedt samma tecken på handlingsförlamning i myndigheternas beredskap som han bevittnade för drygt tio år sedan. Och visst finns det skäl att anmärka på regeringens agerande. Först efter 40 timmar fick exempelvis Räddningsverket uppdrag av regeringen att åka till Thailand för att hjälpa utsatta svenskar.
Hela bilden av regeringens agerande, eller brist på densamma lär klarna efterhand som tiden går. Redan nu står det klart att de många verk och styrelser som skall agera när en katastrof inträffar inte gjorde det tillräckligt snabbt eller effektivt.
Regeringen var dock synnerligen snabb när den i veckan utsåg nämnde Härstedt till politiskt sakkunnig på regeringskansliet. Formellt heter det att Härstedt skall "bistå regeringen i det långsiktiga arbetet efter katastrofen i Sydostasien". En stridbar och frispråkig riksdagsledamot blir således regeringstjänsteman på måndag.
Genom att flytta Härstedt snett uppåt i partihierarkin får Göran Persson bättre kontroll över en av partiets interna kritiker.
Kent Härstedt har alla förutsättningar att göra ett gott jobb, men det kunde han lika gärna ha utfört som parlamentariker.
Handlingskraften gällande Härstedt bör ses i perspektiv av motsatsen gällande oppositionens krav på en medborgarkommission för att granska myndigheternas agerande. Efter ett par dagars väntan stod det klart att det blir en sådan, dock inte vem som skall leda den! Oppositionens önskemål om de tidigare statsministrarna Ingvar Carlsson och Carl Bildt accepterades inte av regeringen. På onsdag nästa vecka får vi kanske veta.

Den borgfred eller nationella samling som statsministern önskade när katastrofens omfattning stod klar får inte innebära att oppositionen helt tystnar, medan regeringen kör på som vanligt.
Läs mer om