Det visar en enkät som Utgivarna gjort. Hot, våld och trakasserier mot journalister håller därmed på att bli ett allvarligt samhällsproblem. För det är inte bara själva hoten som är ett problem. Konsekvenserna är ännu allvarligare. När redaktionerna börjar utöva självcensur hotas det fria ordet och i förlängningen blir det ett problem för demokratin. Utgivarna kräver nu åtgärder för att stärka skyddet för pressfriheten. Egentligen borde det vara en solklar valfråga. Erik Fichtelius, känd programledare från SVT och ordförande i Utgivarna, talar till och med om "dålig konstitutionell medvetenhet bland makthavare".
Det är första gången som Utgivarna mäter mediehusens hotbild. Undersökningen visar att de mest allvarliga hoten framförs personligen eller via e-post och telefon. Knappt hälften av de mest allvarliga hoten kommer från privatpersoner. Övriga hot kommer från organiserad brottslighet, extremhögern och den autonoma vänstern. Det vanligaste skälet bakom hoten är oftast missnöje med publiceringar. Den som hotar vill därför skrämma medarbetarna till passivitet. 40 procent av de tillfrågade mediehusen i Sverige berättar också att medarbetare tvekat inför publiceringar eller för att göra vissa jobb. 20 procent uppger att de undvikit bevakningsområden och arbetsuppgifter som en följd av de allvarliga hoten.
Undersökningen presenterades på en konferens hos säkerhetspolisen i Stockholm i veckan. Vi var ett 50-tal medieledare som var inbjudna och när det blev kaffepaus och lunch fortsatte diskussionerna om hur medier tvingas ändra sitt arbete ute på fältet för att undvika hot och våld. Flera Stockholmsmedier berättade hur deras reportrar och fotografer allt oftare åker ut på jobb iklädda skottsäker väst. I samband med oroligheterna i Husby förra sommaren arbetade dessutom flera reportrar och fotografer under bevakning av inhyrda livvakter. Det är svårt att tro att vi talar om journalisters arbetsmiljö i Sverige. Men det händer. Här och nu.
Under vintern publicerade NT och Corren en serie artiklar om den organiserade brottsligheten. Vi berättade om hur kriminella gäng använder hot som ett verktyg för att pressa folk på pengar. Men också hur gängen försöker skrämma journalister. Till exempel försökte ett kriminellt gäng stoppa en publicering i vår systertidning Corren i Linköping. Efter artikelserien har vi fått mängder med respons från människor som tycker att vår publicering var modig och viktig. Under näringslivsmässan i Norrköping kom många personer fram och tackade för våra artiklar. Flera företagare vittnade om organiserad brottslighet och vill se mer kraftfulla åtgärder från politikerna. Budskapet var tydligt.
Det är dags att säga ifrån. Nu!