Sänkt skatt är egenmakt

Norrköping2013-09-23 04:04
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Ett av de viktigaste skälen att sänka skatten är att skatten då blir lägre, ska en klok person en gång ha sagt. Anledningen till att låg skatt är bra är att det överför makt från ansiktslösa institutioner, det vill säga stat, kommun och landsting, till medborgarna. De får en högre grad av självbestämmande, om de får mer i plånboken varje månad. Därför är regeringens skattesänkningar lovvärda. Men det är svårt att inte undra om regeringen verkligen tänkt varvet runt. Samtidigt som jobbskatteavdraget utökas och brytpunkten för statlig inkomstskatt blir högre, höjer man också alkoholskatten. Det är ingen särskilt giftig höjning, några kronor på en flaska vin, men det är principlösheten som överraskar. Eller överaskar och överaskar, Anders Borgs hållning i frågan har länge varit klar. Han tycker att vi ska arbeta, i stället för att dricka. Vad regeringen har med medborgarnas dryckesvanor att göra, är en fråga ingen verkar ställa sig.

Finansminister verkar anse att staten är i sin fulla rätt att styra konsumtionsmönster. Det är en minst sagt stötande inställning. En borgerlig regering borde ha ett enda credo: mer makt hos medborgarna. Det åstadkoms genom lägre skatter, borttagna regleringar och färre förbud. Tyvärr verkar det som att den borgerliga regeringen inte duckar för att sänka skatter på det som förutsätts vara bra – arbete – och höja dem på det som förutsätts vara dåligt – berusningsmedel.

Återuppväckandet av arbetslinjen var en mycket bra sak, men den behöver inte involvera ett moraliserande skatteuttag. Att göra svensken mindre beroende av statsmakterna genom att fler skulle komma i arbete via skattesänkningar är en mycket god tanke. Samtidigt skulle de högre disponibla inkomsterna möjliggöra att fler kunde spara mer och därmed göra sig mindre beroende av statliga trygghetssystem. Att skälla på svenska folket för att de super för mycket liknar inget annat än översitteri.

Sanningen är också en annan: sedan 2004 dricker svensken i genomsnitt mindre. Hon har dessutom bidragit till ökade utgifter på välfärdsområdet, samtidigt som det totala skattetrycket har sänkts i procent. Så fungerar nämligen skatter i allmänhet, ju högre de är desto mer avskräcker det människor från att arbeta och att bidra till det allmänna. Men när det sänks, släpps nytt kapital fritt. Pengar som kan satsas på nya projekt, plöjas ner i entreprenöriella projekt eller helt enkelt på vanlig, hederlig konsumtion. Allt detta skapar jobb.

Folk ska själva få bestämma över var deras pengar skall spenderas. Därför är den Alliansledda regeringens höjning av alkoholskatten lika allvarlig som jobbskatteavdraget är bra. Regeringens försök att styra svensk konsumtion liknar gamla socialisters fåfänga försök att bestämma hur svenskarna skulle leva sina liv. Tack och lov är vi förskonade från det gamla ”DDR-Sverige”. Det finns ingen anledning att resa bakåt i tiden, i stället borde Alliansen försvara den rättfärdiga dimensionen i sina skattesänkningar: Det är helt enkelt rätt och rättvist att fler får mer i plånboken.

Läs mer om