Skärp kraven på konfessionella skolor

Trots att regeringen har haft flera år på sig att ta fram en ny skollag så ligger ännu inget förslag på bordet.

Norrköping2005-11-01 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Situationen inom skolpolitiken på riksnivå är för tillfället något förvirrad. Regeringen står i dag också närmast ensam i skolpolitiken.
Ännu så länge har den visserligen miljöpartiets stöd men kanske inte så länge till? Miljöpartiet delar nämligen inte socialdemokraternas syn på friskolorna. Där SAP vill ha ökad kontroll stödjer miljöpartiet större frihet.
Men samtidigt som socialdemokraterna vill göra inskränkningar för friskolorna ställer sig partiet inte bakom några hinder för religiösa friskolor.
Den senare ståndpunkten motiveras med att Sverige är bundet till Europarådets konvention om mänskliga rättigheter. Detta verkar dock bara vara en ursäkt för att inte vilja ta tag i en politiskt känslig fråga.

Men frågan om konfessionella friskolor skall tillåtas, och i så fall hur man skall kunna kontrollera att undervisningen håller sig till en demokratisk värdegrund, är högst aktuell.
Det var alltså välkommet när fyra folkpartister med Jan Björklund i spetsen tog upp frågan på gårdagens DN Debatt. Folkpartiet vill skärpa kontrollen av de konfessionella friskolorna och ändra reglerna för hur man skall starta friskolor på religiös eller ideologisk grund.
Vidare föreslår man att det inte ges några nya tillstånd till religiösa friskolor innan regeringen utrett hur man på ett bättre sätt ska kunna säkra att de håller sig till en demokratisk värdegrund.
Återigen visar folkpartiet att man inte räds för att ta tag i ett känsligt problem som berör frågeställningar om det nya multi-kulturella Sverige, medan regeringen skyggar.

Den enda socialdemokrat som talat om riskerna med de konfessionella skolorna är Nalin Pekgul, ordförande i s-kvinnorna och själv muslim, som varnat för en utveckling där muslimska friskolor vänder sig ifrån de demokratiska värderingar och ideal som Sverige bygger på.
Regeringen borde inse att bara för att man inte tar tag i ett problem så försvinner det inte och de senaste årens utveckling har visat att det krävs en ordentlig översyn av de religiösa friskolorna.
Det kan inte vara rätt att små barn riskerar att indoktrineras av läror som strider mot skollag, läroplaner och inte minst demokratiska ideal. Det behöver inte nödvändigtvis handla om muslimska friskolor, utan kan lika väl gälla Livets ord eller scientologerna.
Däremot bör man inte blanda samman den obligatoriska skolan med vad barnen gör på fritiden, vilket har skett i debatten, vare sig det handlar om Koran- eller söndagsskola.
Folkpartiet har rätt i att det krävs klarare spelregler för de konfessionella skolorna men inte förbud. Frågan är bara om dessa skolor skall finansieras med skattemedel. Det är mer tveksamt.
Läs mer om