Smakstart i regeringsmatchen

Regeringens offensiv i partiledardebatten blottade de rödgrönas brister.

Norrköping2013-10-08 04:17
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Debattdammet efter Agendas partiledardebatt i söndags kväll har lagt sig, vinnare och förlorade är korade av opinionsinstituten och partiarbetarna inväntar den första väljarundersökningen efter debatten.

De fyra borgerliga regeringspartierna var onekligen pressade inför debatten. En lång rad av allt sämre opinionsstöd samtidigt som oppositionens övertag i mätningarna är tvåsiffrigt. Alliansen var således tvungen att vinna och gjorde det dessutom om man ser till de mätningar som gjordes under debatten. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var ohotad etta i Expressen/Demoskops mätning. Det märktes onekligen att riksdagsvalet rycker närmare. Debatten i söndags var såväl intensiv som bitsk. Sannolikt blev oppositionen tagen av den offensiv som Alliansen startade med.

Retoriskt kan det låta som att det råder stor skillnad inom den svenska politiken. Så är det dock inte, i vart fall om man ser till hur debatten förs mellan politiker i många andra länder. Samsynen i Sverige är snarare bedövande.

Socialdemokraternas Stefan Löfven ska ha en eloge för att han säger sig vilja ha en bred uppgörelse i energifrågan. Industrin och näringen behöver besked om hur det blir med spelreglerna för de svenska kärnkraftverken i framtiden. Problemet är att ingen vet vad Stefan Löfven vill och således inte vad det finns att förhandla om. När Löfven var ordförande för IF Metall var det tydligt att han ville behålla kärnkraften, när han nu bytt till partikostymen är besked frånvarande. Partikamraten Magdalena Andersson sade förra veckan att partiet inte vill att det byggs nya kärnkraftverk.

Oförmågan att lämna besked är ett av socialdemokratins större bekymmer. Inte nog med att väldigt mycket av politiken placerats (pinsamt) nära regeringens, dessutom klarar man inte av att lämna besked i centrala frågor. Under debatten fick Löfven flera gånger frågan om hur hans regeringsalternativ ser ut, varje gång uteblev svar. Ska Löfven gå till val tillsammans med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet? Endast med Miljöpartiet? Eller Socialdemokraterna solitärt? Oavsett vilket förtjänar väljarna ett besked. Noterbart är att LO trycker på om att Vänsterpartiet också ska ingå i en rödgrön regering. Tydligen har man inte lärt sig något sedan Mona Sahlins korta tid som ordförande.

Regeringsfrågan är avgörande. Ska Löfven vinna väljarna tillsammans med exempelvis Miljöpartiet krävs besked om till exempel Rut- och Rot-avdragen, gällande klimatskatter, bensinskatten, krogmomsen, pensionärsskatten, jobbskatteavdraget, lärarlöner och så vidare. Listan med frågor där de två partierna har olika uppfattning kan göras längre och kastar man in Vänsterpartiet i ekvationen blir röran total. Kontrasten till Alliansen blir tydligare ju längre man betraktar den föreslagna politiken.

Läs mer om