Stabilast när krisvindarna blåser

Med en handfull månader kvar till valet har de borgerliga för första gången tagit ledningen.

Norrköping2010-05-29 00:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
I veckan möttes statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin i en av många debatter det här valåret. Arenan var Svenskt Näringslivs framtidskonferens och det talades givetvis en del om näringspolitik. Mest förvånande var Sahlins invit till blocköverskridande politik för skatter, energi, skola, försvaret och utrikespolitiken. Varför sträcker Sahlin ut handen över blockgränsen just nu?
Statsminister Reinfeldt
var skeptisk till Sahlins utspel och avfärdade inviten. Principiellt vore det bara med vissa blocköverskridande lösningar. En rejäl skattereform, utbyggd kärnkraft, en försvarspolitik som är både realistisk och framåtsyftande och en utrikespolitik baserad på verkligheten vore givetvis önskvärt. Problemet är att de rödgröna straffat ut sig på punkt efter punkt i dessa frågor.Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin är sannolikt ganska missnöjd med de rödgrönas senaste utspel om att kräva ett totalt amerikanskt tillbakadragande från hela världen. Ahlin vet att det vore förödande på många sätt och skulle nog hellre se en uppgörelse med de borgerliga. Så blev det dock inte när Lars Ohly håller i taktpinnen! I kärnkraftsfrågan är de rödgröna splittrade. En förtida avveckling och definitivt ingen förnyelse av reaktorerna är vad de kunnat enas om. I försvarsfrågan vill de rödgröna dra in två miljarder kronor, men vet inte hur och var. Och i skattepolitiken vill Socialdemokraterna och de andra återinföra den skadliga förmögenhetsskatten och skicka en extrasaltad räkning till husägare i Stockholm.Vad är det då Sahlin erbjuder? Det vet vi inte! Utspelet var sannolikt bara en testballong i syfte att försöka rubba Alliansens sammanhållning. Det vi för dagen vet med större säkerhet är att de rödgrönas försprång i opinionsmätningarna är utraderat. I DN/Synovates mätning som presenterades i går, fredag, får Alliansen stöd av 48,3 procent medan de rödgröna får stöd av 46,5 procent av de tillfrågade. Förra månaden var siffrorna 51,3 mot 43,1 fast till de rödgrönas fördel. En total omsvängning med andra ord.
Intressanta detaljer
i undersökningen är att det skiljer mindre än en procentenhet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Miljöpartiet har fortfarande bra siffror men har tappat nästan två procentenheter. Kanske är det krisen i Grekland, sannolikare är att väljarna nu fått upp ögonen för vad en rödgrön regering vill göra. Ryggmärgsreflexen från väljarkåren är uppfriskande.
Läs mer om