Stoppa utflödet av jihadister

Terrorsekten IS tycks ha en stark dragningskraft bland allt för många unga muslimer i Europa och världen. Rekryteringen till IS i Syrien och Irak är en global utmaning och i högsta grad en svensk.

Foto: Uncredited

Norrköping2014-09-29 04:54
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Svenska Dagbladet rapporterade i helgen om de åtta unga flickor från Stockholm, med rötterna i Somalia, som uppges ha lämnat Sverige för att på olika sätt delta på terrorsekten IS sida i krigen i Syrien och Irak. En chock för de anhöriga och försöken att stoppa resorna alternativt få de flickorna att återvända hem har inte fungerat.

Bilden av hur många svenska medborgare som strider på IS sida är kluven. Säpos rapporter talar om 85 män. Ensligt Somaliska riksföreningen hävdar att minst 15 unga män och kvinnor rest som de har fått information om. Säkert är att det sannolikt är fler än vad som rapporterats. Expressen redovisade i går, söndag, namn och bild på ett tjugotal jihadister från Sverige som strider eller har stupat. EU:s säkerhetsorganisation hävdade för någon vecka sedan att över 3 000 EU-medborgare deltar i terrorverksamheten.

FN:s generalförsamling fattade nyligen beslut, den tvingande resolutionen 2178, att avkräva organisationens medlemsstater ”juridiska åtgärder” i syfte att stoppa misstänkta islamister från att resa till Syrien och Irak för att slåss för IS. Utrikesminister Carl Bildt (M) påpekade efter beslutet att Sverige nu måste se över sin lagstiftning på området. Andra länder i vår närhet ser redan över hur de kan införa lagar som förbjuder jihad-resor alternativt drar in pass och medborgarskap.

Radikala åtgärder och samtidigt exempel på hur allvarligt världens ser hotet från IS. Eller kanske snarare hur man i framtiden ska hantera de som kommer tillbaka (ingen tror att IS statsbyggande har någon längre framtid). Många av dessa kommer antingen att vara trasiga, fysiskt och mentalt, medan andra inget hellre vill än att fortsätta ”kampen” på hemmaplan.

Sverige (och andra) måste ha en plan för hur detta ska hanteras, förr eller senare kommer det att bli en realitet för samhället. Många återvändande kommer att behöva hjälp och stöd. Gällande ett antal andra kommer behovet att stoppa dem från fortsatt terrorverksamhet vara överhängande. Den beredskapen finnas inte i dag.

Samtidigt pågår och ökar den militära kampen mot IS. Sedan i helgen deltar Brittiska plan i angreppen på IS i Irak och Danmark beslutade förra veckan att skicka 5 stycken F16-plan för att delta i operationen. Sverige är uppställt på listan över USA allierade i kampen mot IS. Vårt bidrag hittills är humanitär hjälp till terrorns offer. Kanske borde vi göra betydligt mer.

Läs mer om