Tätkänning med två varv kvar

Sakta men förhoppningsvis säkert knappar den borgerliga valalliansen in på vänstertrojkan i väljaropinionen.

Norrköping2004-12-10 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Statistiska centralbyråns (SCB) stora partisympatiundersökning varje halvår är intressant eftersom antalet tillfrågade är så stort (över 9 000 personer). Det ger opinionsmätningen hög trovärdighet. Däremot är det mer sällan som SCB bjuder på några stora överraskningar.
December månads undersökning i år är inget undantag. Sålunda leder fortfarande det socialistiska blocket över det borgerliga (50,2 procent mot 47,6). Däremot är det uppenbart att de borgerliga i ganska rask takt håller på att hämta in försprånget. Med en idrottsterm kan man hävda att den borgerliga klungan nu fått ögonkontakt med ledartrion - en stor psykologisk fördel när mindre än två år återstår till nästa riksdagsval.

Vänstertrojkans svagaste kort för närvarande är inte överraskande vänsterpartiet, som backar kraftigt i SCB:s mätning. Ändå får partiet 7,6 procent, vilket är mer än i många andra opinionsundersökningar. Härvidlag bör man dels komma ihåg att raset sker från en hög nivå, dels att den trenden är fortsatt vikande. Implotionen lär inte avta efter att den tidigare partiledaren Gudrun Schyman hoppat av och eventuellt tänker starta eget. Till råga på allt började vänsterpartiets nedgång redan innan Uppdrag granskning avslöjade kommunismens fortlevnad inom partiet. Jämfört med situationen för ett år sedan har v(pk) förlorat var tredje väljare.
Det verkligt intressanta är dock att de rödgrågröna samarbetspartierna (mp, s och v) inte längre fungerar som kommunicerande kärl. Tidigare har förluster i ett parti reparerats av motsvarande vinster för något av de andra, men i SCB:s mätning gör det socialistiska blocket en nettoförlust. Med 37,9 respektive 4,7 procent ligger socialdemokraterna och miljöpartiet i stort sett stilla.
Inom den borgerliga valalliansen går alla partier utom kristdemokraterna framåt och det är uppenbart att oppositionsledaren Fredrik Reinfeldt bestämmer tempot.
Moderaterna ökar nästan lika mycket som v(pk) backar och får 23,4 procent. Visserligen något mindre än i ett par andra undersökningar men ändå ett mycket gott betyg för den jämförelsevis nyvalde partiledaren.

Nu är det knappast så enkelt som att tidigare vänsterväljare nu plötsligen tänker lägga sina röster på moderaterna! Snarare handlar det om genomströmning. Man kan till exempel tänka sig att vänsterväljarna lägger sin röst på socialdemokraterna istället för på v(pk), samtidigt som socialdemokratiska sympatisörer på "högerkanten" börjat rösta moderat. Vilket i och för sig är spännande nog ändå.
Moderaterna har tidigare haft svårt att vinna socialdemokratiska väljare och opinionsmässiga framgångar har ofta skett helt och hållet på de borgerliga kamraternas bekostnad.
Vad inte bara moderaterna, utan samtliga borgerliga partier lyckats visa upp är en samlad front och en bestämd vilja att bilda regering. Därmed finns det ett trovärdigt regeringsalternativ, medan det eventuella vänsteralternativet är desto rörigare. Det är knappast så att ledartrion hjälper varandra! Snarare ingår armbågstacklingar som en del av den taktiska rekvisitan!
Läs mer om