"Vapenbyken ska tvättas ordentligt och offentligt" konstaterade dåvarande utrikesminister Sten Andersson (S) i ett sedermera berömt första majtal i Stockholm 1987. Han talade naturligtvis om den famösa Boforsaffären, som plågade Socialdemokraterna i många år.
Att jämföra den skandalen med Ekots avslöjande kring FOI:s planerade samarbete med Saudiarabien haltar av flera skäl. Boforsaffären visade sig sedermera vara ett uppenbart brott mot gällande lagstiftning - något liknande går inte att påvisa i det saudiska fallet, åtminstone inte för närvarande. Samtidigt känns jämförelsen åtminstone delvis relevant, eftersom det nu liksom då kan handla om hemlighetsmakeri eller till och med försök att kringgå gällande exportpraxis.
I den mån det funnits någon smutsig vapenbyk denna gång försökte försvarsminister Sten Tolgfors tvätta densamma genom en ovanligt sakinriktad presskonferens under gårdagen. Huruvida han lyckades är en annan sak - precis som många menar att namnen Andersson egentligen aldrig gjorde det han lovade 1987.
Samtidigt borde någon kanske ställa en i sammanhanget långt ifrån ohemul fråga: tänk om Tolgfors talar sanning? Regeringens företrädare har - i likhet med många andra inblandade - varit ytterst förvirrade i sina svar de senaste dagarna. Det kan man gott kritisera ministären Reinfeldt för. Man måste emellertid skilja på konspirationsteorier och mänsklig tafflighet. Statrådens uppgifter bör kanske inte automatiskt tas för sanning. Men inte heller lögn.
Tolgfors menar först och främst att allt regeringen gjort ligger inom det ramavtal den dåvarande ministären Persson slöt 2005 och som sedan förlängdes av sittande regering. Han kritiserar visserligen FOI, men hävdar samtidigt att det inte finns någon "vapenfabrik", inget projektavtal och knappt något samarbete över huvud taget.
Dessutom hävdar han, inte utan grund, att samtliga partier (utom, av naturliga skäl, Sverigedemokraterna) varit informerade. Den kritik som Miljöpartiet och Vänsterpartiet riktat mot regeringen känns härvidlag onekligen som tämligen populistisk.
Frågan är då om det Tolgfors sagt stämmer. Delvis kan det bli en definitionsfråga. Problemet med alla ramavtal är att det kan tolkas på olika sätt av de inblandade. Det är ett problem i frågan om det svenska samarbetet med Saudiarabien.
Ett annat problem är förstås de många budskapen, uppgifterna om bulvanföretag och att FOI över huvud taget är inblandat. FOI är en myndighet som inte bör ägna sig åt export i egentlig mening på något sätt. Delvis får skulden för FOI:s agerande dock läggas på flera regeringars otillräckliga resurstilldelning, det verkar till och med vissa socialdemokrater erkänna.
Sist men inte minst bör Sverige se över vapenexporten till Saudiarabien i stort. Både därför att det handlar om en grym regim och för att den utrikespolitiska situationen genomgår stora förändringar till följd av arabvåren. Oavsett om det hittillsvarande samarbetet är långtgående eller inte bör det avvecklas.