Vänsterpartiet marginaliserar sig självt

Vänsterpartiets partistyrelse tog under helgen beslut om en valplattform som främst utmärks av ofinansierade förslag.

Norrköping2005-11-07 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Efter att vänsterpartiets partistyrelse under helgen tog beslut om partiets valplattform torde det inte råda något tvivel om vilken av grupperingarna "traditionalister" och "modernister" som sitter vid rodret.
Vänsterpartiet kommer att söka sig långt ut på vänsterflanken under kommande valrörelse, åtminstone om styrelsen får som den vill.
Man bör därmed inte fästa något som helst avseende vid partiledare Lars Ohlys avbön att han inte längre vill kalla sig kommunist. Både sett till opinionssiffror och till partiprogram är v på väg tillbaka till den tid då partiets förkortning stavades vpk.
För drygt en månad sedan förkunnade styrelsen vilka förslag man ville föra fram under valrörelsen. De var dock lite svåra att ta på allvar. Styrelsen ville exempelvis skapa 200 000 nya jobb inom offentlig sektor, att jämföra med socialdemokraternas cirka 50 000. Vidare ville man införa arbetstidsförkortning inom vissa delar av vårdsektorn, men med bibehållen lön.
Andra förslag gick ut på att förstatliga kommunala bolag som lagts ut på entreprenad. Just detta förslag innehöll för övrigt den obehagliga meningen "samhället bör återta och återreglera det som ska ägas och drivas gemensamt".

Helgens överläggningar visade dock att styrelsen inte kommer att ändra i sina förslag trots hård kritik från vissa partidistrikt. Partiets plattform kännetecknas av kraftig överbudspolitik med stort statligt inflytande, bland annat vill man riva upp överskottsmålet. Den tid när partiet åtminstone låtsades bry sig om småföretagarna är alltså förbi, jobben skall komma inom staten.
Hur den gigantiska satsningen på offentliga jobb skall finansieras lär dock blir en svår nöt för partiet att knäcka. Det måste ju rimligtvis skjutas till medel utifrån, till den offentliga sektorn , för att finansiera de nya jobben.
Men med tanke på att småföretagare utmålas som samhällets fiender verkar man inte vara beredd att ge dem bättre möjligheter att bidra ytterligare till välfärden genom nyanställningar. Snarare tvärtom.

Då återstår bara att ytterligare höja skatterna i landet med världens högsta skatteuttag eller att ta ytterligare lån för att driva stat och kommun.
Mats Einarsson i partiets verkställande utskott förklarar att han helst ser att infrastruktur, utbildning och hälso- och sjukvård ägs av samhället. Han tycker att det har blivit så krångligt sedan privata entreprenörer släpptes in.
Frågan är om han också tror att verksamheten blir billigare att bedriva - och kvalitén bättre - om stat, landsting och kommun har monopol eller om det inte spelar så stor roll? Det är ju bara skattebetalarnas pengar det skall slösas med.
Under Lars Ohlys ledarskap har vänsterpartiet drivits långt ut på vänsterflanken men visst lever motståndet bland förnyare och pragmatister. Fortsatta bataljer kan redan nu utlovas på partikongressen i januari i Göteborg.
Läs mer om