Vattenfall utan rent mjöl i påsen

Statliga Vattenfall driver kraftverk utomlands som företaget inte skulle våga ta i tång med i Sverige.

Norrköping2007-05-11 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Statliga Vattenfall har hamnat på en synnerligen osmickrande lista. Världsnaturfonden, WWF, har listat de största miljöbovarna i Europa. Vattenfalls kraftverk i Tyskland är bland de 16 värsta. Anläggningarna utmärker sig genom att släppa ut mest koldioxid och vara minst effektiva.
Givetvis är det prekärt att fyra av kontinentens smutsigaste kraftverk drivs av ett statligt svenskt bolag, som dessutom försöker upprätthålla en hög miljöprofil. Vattenkraften i Norrland står i bjärt kontrast till de koleldade kraftverken på kontinenten. Skillnaden kan knappast bli tydligare.

WWF hävdar att Vattenfall inte gör tillräckligt med investeringar för att minska utsläppen och få till stånd en hållbar energilösning. Vattenfall hävdar å sin sida att bolaget "ligger i framkant" gällande forskning och utveckling av "rent kol". Men det kommer att ta två år innan pilotanläggningen är färdig.
Det är bra om det finns teknik som kan göra kolkraften renare, men det är knappast någon långsiktig lösning. Dessutom är argumentet att Tyskland inte klarar sin energiförsörjning utan kolkraft ganska ihålig. Det saknas förvisso älvar i Tyskland, men nog finns det alternativ till kolkraft om bara viljan finns.
Det finns en hel del att säga om Vattenfalls framfart på kontinenten. Det är en sak att ett bolag av Vattenfalls storlek måste söka nya marknader, men expansionen bör rimligen inte ske utan hänsyn till miljön. Frågan är dessutom hur trovärdigt det är att Vattenfall har en miljömoral i Sverige och en annan i Tyskland.

I dag är det populärt att betala in en avgift för de utsläpp som exempelvis en semesterresa med flyg orsakar. Ett enkelt sätt att lätta samvetet via ett inbetalningskort. Skulle samma miljömoraliska aspekt läggas på kraftverken i Tyskland skulle varje Vattenfall-kund få lätta sitt samvete med en extra inbetalning varje månad. Någon intresserad?
Regeringen har inflytande över Vattenfalls verksamhet via sitt ägande. Om tidigare regeringar sett mellan fingrarna på bolagets verksamhet utomlands bör regeringen Reinfeldt inte göra det.
Dessutom är det i grunden fel att staten skall äga bolag. När det dessutom handlar om bolag som utpekas som miljöbovar blir det ännu mer pinsamt.
Läs mer om