Viktig väljargrupp välkommen åter

Ungdomsväljarna har hittat tillbaka till moderaterna .

Norrköping2005-05-16 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Miljöpartiet höll kongress förra helgen, om någon missat eller möjligen noterat det. Det opinionsmässiga resultatet av den extra uppmärksamheten blev att partiet förlorade var fjärde väljare och nu endast har stöd av 4,2 procent av väljarna. Att miljöpartiet balanserar på fyraprocentsstrecket i opinionsmätningar är inget ovanligt.

För den borgerliga alliansen är SvD/Sifos majmätning ännu en i raden av glädjande opinionsmätningar att lägga till handlingarna. Det borgerliga blocket ökar sitt försprång och skulle nästan ha ett tvåsiffrigt (9,5 procentenheter) övertag på vänsterkartellen om det vore val i dag. Moderaterna och folkpartiet ökar i mätningen, centern och kristdemokraterna ligger i praktiken still. Socialdemokraterna ökar en procentenhet till 32,3 procent medan vänstern är oförändrad och miljöpartiet förlorar var fjärde väljare.
Ett antal andra faktorer är intressanta i mättningen. Dels att Feministiskt initiativ och Junilistan fortfarande i praktiken är obefintliga. Samt att moderaterna numera är det största partiet i landet tre största städer.
Den viktigaste positiva faktorn för moderaterna och borgerligheten är dock att stödet bland förstagångsväljarna i praktiken är lika stort för socialdemokraterna som för moderaterna. De sistnämnda har haft ett decennium då partiet ibland till och med har hamnat på tredje plats efter både regeringspartiet och vänsterpartiet.
Under drygt ett decennium har vänstern haft ett betydande försprång i de unga väljargrupperna. Kommunismens brott glömdes bort och blev en avlägsen del i historieböckerna. Samtidigt fick vänsterns historiebeskrivning stå oemotsagd. Ny- och gammelkommunisterna möttes när vänstern under Gudrun Schymans ledning var det tredje största partiet. Den politiska pendeln tycks nu ha börjat sin väg tillbaka.

Fredrik Reinfeldt och de andra partiledarna i alliansen kan vara nöjda med nya goda nyheter medan regeringskartellen får det allt svårare att övertyga väljarna om att de förtjänar stöd även en fjärde mandatperiod.
Debatten inom socialdemokraterna handlar mer om efterträdarfrågor (både som partiordförande och ledare för partiet i huvudstaden), medlemsfusk i ungdomsförbundet än om hur politiken skall formas
För borgerligheten som så många gånger snubblat på målsnöret handlar det om att hålla den gemensamma fronten intakt och att kunna upprätthålla intresset bland väljarna i över ett år. En uppgift de hittills klarat över förväntan.
Läs mer om