Valdemarsviks kommun planerar att göra Häradsskär, långt ut i Gryts skärgård, mer tillgängligt för besökare med öppnare landskap men därigenom också skydda djurlivet.
Kommunen har ansökt om projektpengar från LONA (lokala naturvårdssatsningen från Naturvårdsverket), Leader Kustlandet samt Region Östergötland på sammanlagt 547 600 kronor för detta syfte. Projektet kostar inte kommunen något men de står för administration och projektledning.
Kontaktperson för projektet på kommunen är skärgårdsutvecklare Carl Hamilton, som förklarar vad det handlar om.
– De här öarna har buskat igen. Nu har man provat att röja och beta med getter på Stångskär, som ligger strax intill, för att hålla landskapet öppet och det har fungerat. Nu vill vi gå vidare med Häradsskär och återställa även denna ö. Sedan ska den också betas av getter.
– Staten lovar att stå för betesdriften. Röjningen har vi alltså sökt pengar till men för att göra det ännu bättre vill vi också göra en rustning av Östgötaleden på Häradsskär, säger Carl Hamilton.
Det handlar då om att röja en vandringsled och sätta upp informationstavlor på ön, som för tillfället är ganska otillgänglig men ett populärt besöksmål, inte minst bland paddlare.
– Vi vill dra leden förbi historiskt intressanta platser men också bort från störningskänsliga områden där till exempel ejder häckar om våren. Sedan har en del hyresgäster klagat på att det rör sig besökare runt husen så man kan säga att vi med leden styr besökarna till rätt platser, förklarar Carl Hamilton.
– Vi kommer till exempel att dra den förbi där biskop Brask hade fiskeläge en gång i tiden. Och beskriva intressanta örter som växer på platsen, och djurlivet.
Kommunen väntar fortfarande på beslut om merparten av bidragspengarna från LONA och Leader kustlandet, 264 800 vardera. Region Östergötland har ställt sig positiva med sitt bidrag på 18 000 kronor, som specifikt ska gå till att iordningställa själva vandringsleden.
– Om vi får ja på ansökningarna så startar vi i vår efter häckningssäsongen. Tanken är att det vara klart 2023 men det beror lite på väder och vind, i och med att vi måste få ut maskiner till ön. Vädret är utmaningen, säger Carl Hamilton, som räknar med svar på ansökningarna senast i april.