De har pratat om att skicka in bidrag, men aldrig gjort slag i saken. Nu blev det av. Totalt skickade 4 093 konstnärer in bidrag och 158 blev uttagna att vara med på Vårsalongens 100-årsjubileum i vår.
– Att vi båda skulle komma med är helt osannolikt. Man söker anonymt så juryn har inte sett vår koppling till varandra, säger Ola Niklasson.
Han lämnade in fem verk, vilket är maxantalet, och samtliga kom med. Alla skulpturer i temat Herdar och herdinnor.
– Jag har gjort en hel serie av porslinsfigurer och bläckfiskar. Jag har ofta knackat eller slipat bort en luta eller annat som porslinsfigurerna håller i, men ibland går bläckfiskarna att sätta dit naturligt. De ska smälta in, skrattar Ola Niklasson.
Den största porslinsfiguren var hans första.
– Jag kunde inte låta bli att köpa den. Sedan stod den hemma i ett halvår och var i vägen så att jag nästan ångrade mig innan jag började knacka bort paraplyet, säger Ola Niklasson.
Dottern Embla går konstlinjen på Lunnevads folkhögskola utanför Linköping. Hon skickade in ett verk, men med 71 delar.
– Jag hade lite lera över och då gjorde jag en mördarsnigel. Vi hade gått på promenad och det var mördarsnigelsäsong. De är så äckliga och alla hatar dem, det är inte så mycket konst som innehåller mördarsniglar, säger hon.
Men en blev flera och nu har hon 71 stycken i olika storlekar och alla med egna detaljer. De är mellan fem till femton centimeter stora.
– Det är tidskärvande att göra alla lite olika och inte slarva. En bra inflyttningspresent till en person utan trädgård, skrattar hon.
"Friends or food" är titeln på konstverket där 70 sniglar ska ställas upp mot en.
– Det är ju också det äckliga med dem, de kan både vara vänner, men sedan kan de också äta upp varandra, säger Embla Niklasson.
Nu hoppas de att pandemin ska lätta under våren så att Vårsalongen kan ta emot besökare. Arrangörerna vet inte hur det blir, men oavsett corona-läget så filmas utställningen och visas digitalt.
För Ola Niklasson blir det inte riktigt första gången han är med på Liljevalchs. Även han gick Lunnevads folkhögskola och hade en skolresa till utställningen.
– Jag gjorde en Banksy. Plötsligt satt där ett verk av Ola Niklasson med nummer och namnlapp, ett nummer över utställningens verk. Jag vet inte vad det blev av det sedan, men man måste få busa lite i konsten.