Kommunalrådet kritisk: Stäng inte våra asylboenden

Efter beskedet att Migrationsverket vill avveckla asylboendena i Östergötland hörs nu protester från Valdemarsvik där nära 180 asylsökanden, varav åtminstone 50 barn, rotat sig.

Nhela Ali (S), kommunalråd men också projektledare för verksamhet riktad mot asylsökande i Valdemarsviks kommun.

Nhela Ali (S), kommunalråd men också projektledare för verksamhet riktad mot asylsökande i Valdemarsviks kommun.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsvik2020-11-02 19:45

Det var i slutet på förra veckan som det blev känt att Migrationsverket planerar att avveckla alla asylboenden i Östergötland. I stället för att ha dessa boenden utspridda vill man ha dem koncentrerade kring de fem platser där man prövar asylärenden – nämligen Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala samt Boden. En annan orsak till dessa planer är att det är färre asylärenden nu än på länge.

Migrationsverket har därför börjat säga upp avtalen för lägenheter som stått tomma. Sammanlagt berörs uppåt 450 asylsökande i länet varav nära 180 i Valdemarsvik som bor i omkring 50 lägenheter.

– Av dessa är ganska många barn, runt 50 stycken, säger Nhela Ali (S), som är nyblivet kommunalråd men också har arbetat och arbetar med asylsökande i kommunen.

– Det här är inte alls ett klokt beslut. De människor vi har här i Valdemarsvik är jätteintegrerade och arbetssökande. Vi jobbar väldigt mycket här med tidiga insatser och tar hand om de asylsökande från dag ett med hjälp av det civila samhället som Svenska kyrkan, Röda korset och Vuxenskolan.

Ett av problemen är hur de kommuner som nu istället ska ta emot många asylsökande ska hantera situationen.

– Var och hur ska de placeras? Man blir lite orolig, de verkar inte alls ha tänkt på barnperspektivet här, menar Nhela Ali som menar att det inte hjälper mycket att flytten då skulle ske på ett lov för barnens skull, något Migrationsverket sagt.

– Men de dras från vänner och skola och får helt börja om utan att ha ett besked om man får stanna eller inte. Det är skillnad om du vet att du får uppehållstillstånd och ska flytta till en annan kommun. Jag fattar inte hur dom kan fatta ett sådant här beslut.

Det här får också konsekvenser för förskolor och skolor.

– Bara Vammarskolan har 17 barn med denna bakgrund, det blir ju både en ekonomisk effekt men också samhälleligt, man lär sig mycket av att ha elever från ett annat land omkring sig. När det gäller förskolorna har jag hört av kommundirektören att det kan handla om en och en halv avdelning som kan försvinna, berättar Nhela Ali.

Hon menar också att det här handlar om människor som varit här länge och i många fall borde varit självförsörjande vid det här laget.

– Det handlar om långa processer som fördröjs och människor som inte blir kallade på intervju förrän kanske efter 18 månader, två år. Det finns dom som varit här i sju–åtta år. Migrationsverket borde snabba på processen och verkställa besluten om det ska vara utvisning eller uppehållstillstånd snabbare.

Vet ni ännu vilka ekonomiska konsekvenser det här får för kommunen?

– Nej, inte ännu. Förvaltningarna håller på att beräkna vad det här innebär och det kommer att presenteras på barn- och utbildningsutskottet nästa måndag, säger Nhela Ali, som tillägger att enligt de besked hon fått kommer de asylsökande att få ett brev med information från Migrationsmyndigheten denna vecka.

Det har också startat en namninsamling på sociala medier som man kan skriva på för att protestera mot de här planerna.

Eva Sowa, som är chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Norrköping, ville på måndagen inte kommentera situationen för de som berörs i Valdemarsvik. Hon hänvisade tills vidare till ett tidigare uttalande till oss, i vilket hon bland annat förklarade att asylsökande kommer att flyttas, då man vill att de bor närmare de planerade nya asylenheterna.

Vad det handlar om

Det finns i dag cirka 13 000 asylsökande i Migrationsverkets boenden runt hela landet. På grund av att det nu kommer färre asylsökanden än på länge vill man effektivisera verksamheten genom att flytta asylsökandena till boenden i de fem kommuner där asylärenden prövas: Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Boden.

I Östergötland är det nära 500 asylsökanden i Norrköping, Finspång och Valdemarsvik som ska flytta från sitt boende. Av dessa är nära 180 boende i Valdemarsvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!