På en fyra kilometer lång raka plogad på Storsjöns is kommer allt från jetdrivna sparkstöttingar till bilar och motorcyklar försöka sätta nya våghalsiga fartrekord under Speed Weekend, helgen 23–24 februari. Förra året fick vi följa Östgötarna Annelie Hagen från Motala och Tobbe Orell från Skärblacka som skulle bli snabbast i världen på motorcykel, med skjuts, på is! De lyckades också – i trettio minuter hade de båda vännerna rekordet innan en konkurrent tog det ifrån dem.

I sista försöket havererade motorn och äventyret var över. Men skam den som ger sig! Just nu förbereder sig vännerna Tobbe och Annelie på nya rekordförsök.

– Efter förra årets haveri har vi kollat, dubbelkollat och trippelkollat allt. Sen är hojen varmkörd till 109 grader för att se till att värmeutvecklingen inte viker några slangar. Det var det som hände förra året, berättar Tobbe som renoverat sin Yamaha R1 för att kunna göra nya försök på rekordet.

Artikelbild

| Fartfest. Alla typer av fordon försöker sätta rekord på Storsjöns is under Speed Weekend.

Med över 150 hästar på bakhjulet från den tusen kubik stora motorn, och farter på långt över 200 kilometer i timman, gäller det att allt stämmer till hundra procent.

Ni hade rekordet i 30 minuter och innan haveriet var ni på god väg att sätta ett nytt rekord. Vad tar ni med er från den erfarenheten?

– Isen är långt ifrån slät och det gäller att hitta fäste. Vi har en bra grundinställning för fjädringen och det gör att vi kan köra med färre dubb, vilket minskar motståndet. Sen är det superviktigt att jag och Annelie är synkade. Allt som skapar obalans i motorcykeln kostar i fart – och det är en utgift vi inte har råd med.

Hur revanschsugna är ni?
Artikelbild

| Jetdrivet. Alla typer av fordon försöker sätta rekord på Storsjöns is under Speed Weekend. Även forshagamoppar med jetdrift

– Haha, 1000 procent! Ryktet säger att vi har två finska par att tävla emot. Enda nackdelen är att vi inte haft någon möjlighet att träna i år. Det har varit för mycket snö och det finns ingen möjlighet att ploga upp en så lång bana som vi behöver. Så det blir inga testrepor innan vi ger oss ut på isen och försöker sätta nya rekord.