Annonssamarbete med Ateljé 15

Guldsmedsmästarnas tips – så får du dina smycken att hålla

Är du på jakt efter en förlovningsring, doppresent eller minnessmycke? Hos Ateljé 15 hjälper guldsmedsmästarna Håkan och Elin dig att göra rätt val. Deras rådgivning och kunskap gör att du får du ett smycke av hög kvalitet och lång livslängd.

Håkan Lundgren och Elin Vikberg Asplund hjälper dig att göra rätt val.

Håkan Lundgren och Elin Vikberg Asplund hjälper dig att göra rätt val.

Foto: NTM media/Content Studio

Native2024-03-26 09:56
Detta är ett annonssamarbete.

Butiken på Gamla Rådstugugatan är full av smycken i olika former och material. Här tillverkas bland annat ringar, halsband, hängsmycken och örhängen.

– Oftast har kunderna en idé om vilken stil de vill ha, men ibland har de ingen aning. Då brukar vi be dem att kolla i vårt galleri på vår hemsida och fundera på storlek, material och syfte. Sen brukar vi skissa upp en idé och komma med ett kostnadsförslag, säger Elin Vikberg Asplund.

undefined
I butiken tillverkas bland annat ringar, halsband, hängsmycken och örhängen.

Materialval har stor betydelse beroende på vilket smycke det gäller, hur ofta det ska användas och vad det ska användas till.

– Ringar och armband slits mycket mer än örhängen. Du behöver också fundera på om du ska ha smycket varje dag eller endast vid speciella tillfällen, om du ska ha vardagsring kanske du inte ska välja stenar av bergkristall, den slits ner och håller inte för att ha varje dag. Vi kontrollerar alltid detta med kunden, säger Elin.

– Just nu är det populärt med tunna ringar med små stenar. Ska du ha det som vigselring så håller de inte hela livet utan kan gå sönder redan efter en kort tid, då kan man bli väldigt besviken.

undefined
Hos Ateljé 15 kan du ta med egna smycken som du vill ge nytt liv.

I dag köper många smycken online, vilket kan vara ett osäkert val. Väljer du att besöka Ateljé 15 kan du vara trygg med vad du får för pengarna, menar ägarna. 

– Här vet du vad du får för material och stenar, det kan vara svårt att veta om du beställer på nätet. Även fast det står att det är 18 karats guld är det inte säkert att det stämmer, de kan även innehålla andra legeringsmetaller som inte är hälsosamt att bära.

– Det är populärt med syntetiska diamanter, eller labgrown diamonds som det står online. De marknadsförs som miljövänliga men det stämmer inte, det går faktiskt åt mer energi att tillverka en syntetisk diamant än en ”naturlig”. Vi erbjuder sådana diamanter om det är vad kunden vill ha, men vi vill att de ska vara medvetna om vad de köper, säger Elin.

undefined
I dag köper många smycken online, vilket kan vara ett osäkert val. Väljer du att besöka Ateljé 15 kan du vara trygg med vad du får för pengarna.

Hos Ateljé 15 kan du ta med egna smycken som du vill ge nytt liv. Det är extra vanligt att göra minnessmycken på detta sätt, förklarar ägarna.

– För en del kunder betyder smyckena väldigt mycket, de kan till exempel ha tillhört en släkting som gått bort. Många väljer att göra någonting nytt av det. Det är bättre att det smälts ner och blir till något som man kan bära varje dag i stället för att smycket bara ska ligga i en låda, säger Håkan Lundgren.

undefined
"Använder du ringar med stenar till vardags så bör du lämna in dem för en översyn minst en gång per år". säger Elin.

För att smyckena ska hålla och fortsätta att vara fräscha behöver du kontinuerligt rengöra dem – det kan du göra på Ateljé 15.

– Använder du ringar med stenar till vardags så bör du lämna in dem för en översyn minst en gång per år. Det är viktigt för att kolla så att stenarna sitter som de ska och få en service, puts och rengöring, det får ni hos oss. Det fastnar smuts under stenarna på ringen och med tiden blir det hårt vilket gör att stenarna kan tryckas ut. 

– Tappar du en sten och inte haft översyn på ringen så gäller inte din hemförsäkring, oftast kräver försäkringsbolagen att du haft koll på ringen och haft underhåll på den, säger Elin.

undefined
Materialval har stor betydelse beroende på vilket smycke det gäller, hur ofta det ska användas och vad det ska användas till.

Rengöring handlar inte bara om smyckets utseende utan även för ditt eget välmående.

– Du kan få allergiska utslag om det sitter bakterier i smyckena. Bäst är att själv tvätta av ringen emellanåt för att det inte ska bli eksem, säger Håkan.

Ateljé 15

Adress: Galma Rådstugugatan 44

Telefon: 011-10 29 75

Hemsida: https://atelje15.se/

Öppettider

Måndag–Fredag 10–18

Lördag 10–14

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.