- Dum musik med smarta texter - det är vår grej, säger rapparen Herbert Munkhammar.

Trots att de bara är 23 år gamla är Afasi & Filthy redan veteraner på den svenska hiphopscenen. De har knåpat ihop rim och låtar sedan sjätte klass, spottat ur sig mixtapes och singlar som "1990nånting", "Bomfalleralla" och "Le Parkour", och fått en superhit med "Alla som inte dansar är våldtäktsmän" under pseudonymen Maskinen.

Ändå tog det nästan ett decennium innan Uppsaladuon fick ge ut ett fullängdsalbum. Det var nära 2004 då ett kontrakt med BMG skrevs, men bolagets storsatsning på "Idol" kom i vägen och Afasi & Filthy blev ännu ett band som lades på hyllan.

- Det är en livsskola som man måste gå igenom. Man får ha lite distans och fortsätta göra det man tycker är kul oavsett vad som händer, säger gruppens beatmakare Magnus "Filthy" Lidehäll.

- Samtidigt har vi nog inte varit redo förrän nu. Vi har släppt bra singlar, men inte haft en hundraprocentig platta. Det har vi nu, säger rapparen Herbert "Afasi" Munkhammar.

Medan de flesta svenska rappare sneglar mot den amerikanska östkusten hämtar Afasi & Filthy sin inspiration från södern. Men textmässigt har de mer gemensamt med New York-rappare som Nas eller Mos Def. Afasis små vardagsbetraktelser kan handla om allt från arbetslöshet till singelliv, och bryter totalt mot hiphopklyschorna våld, knark och sex.

- Det trista med New York-hiphop är att den alltid varit smart men lite tam, medan musik som är rolig att lyssna på ofta är så jävla korkad. Vi har försökt ta det bästa av båda världar. Dum musik med smarta texter - det är vår grej.

Svensk hiphop är en av de genrer som drabbats hårdast av nedladdning. Afasi och Filthys outgivna album läckte ut på nätet 2004, och de räknar inte heller med att debuten ska ge några stora försäljningssiffror.

- Visst kan man bli förbannad, men vi hör ändå till dem som har internet att tacka för mycket. Vi skulle antagligen inte ha en publik om inte nätet fanns, säger Herbert. (TT Spektra)

Fakta/Afasi & Filthy

Namn: Herbert Munkhammar (Afasi) och Magnus Lidehäll (Filthy).

Kommer från: Uppsala.

Ålder: 23 år.

Bor: I Stockholm.

Diskografi: "1990nånting" (ep 2003), "Bomfalleralla" (singel 2004), "Jag kunde inte bry mig mindre" (ep 2005), "Hotell stress 1" (mixtape 2006), "Hotell stress 2" (mixtape 2007).

Aktuella med: Albumet "Fläcken" och singlarna "Glider" och "Jobb". (TT Spektra)