Dramatikern America Vera-Zavala har aldrig sett så många män gråta som på premiären av "Jävla finnar".

"Jävla finnar" handlade om vad som händer med en bruksort när själva bruket läggs ner och över 300 människor mister sina jobb. Rollerna spelades av bruksarbetare, föreställningen rosades av recensenterna och åkte på turné via Riksteatern.

Stark danstradition

America Vera-Zevala, som är konstnärlig ledare för Botkyrka communityteater, har besökt Norrsunda minst en gång i månaden i snart tre år. I communityteater bygger karaktärer och händelser på verkligheten och det som America Vera-Zavala främst fastnade för när hon intervjuade invånarna var deras berättelser om dans.

Ingen nostalgipjäs

Nu ska "Vita pumps" visserligen inte misstas för någon nostalgisk trivselresa i dansanekdoternas land. Pjäsen är fast förankrad i nutidens Norrsundet. En sann historia som berättas, och som det annars inte talas om, är hur det gått till när några av ortsborna träffat thailändska kvinnor. Arbetslöshet är ett annat brännande tema. För även om många fått nya jobb i närbelägna Gävle finns det de som kämpar vidare, framförallt män som passerat femtio.

En av dem är Ronnie Bäcklin, före detta pappersmassablekare på fabriken och rutinerad amatörskådespelare.

"Det mest fantastiska i livet"

Ramhandlingen i "Vita pumps" är fem personer som väntar på en försenad danslärare.

TT Spektra: Vad har det betytt för dig att vara med i projektet?

Om "Vita pumps" kommer att spelas bortom Norrsundet återstår att se. Först ska lördagens nervpirrande premiär på hemmaplan klaras av.