- Många säger att de spelar en råare punk fast de egentligen har traditionella hardcore-sidor. Det har gjort att de nått ut i alla former av punk- och hardcore-kretsar, viket få band gjort sedan början av 90-talet. Det är ett av få band som nästan alla har gillat. Ett av de stora banden i Sverige.

 

De spelar inte ofta och finns inte på myspace - ett faktum som snarast har stärkt deras ställning.

 

- Kolla på Refuseds sista platta, de spelade för tomma hus. Sen när de la ner så tog det ett par månader och så slog den skivan igenom. Jag tror att tystheten bygger upp någonting, säger han.

 

Tyst om bandet
Acursed bildades i början av 90-talet i Söderköping, av några killar i sena tonåren. Det var samtidigt som Dennis Lyxzéns Refused höll hov i Umeå och straight edge-rörelsen var stark. Robin Hedberg, som nu ligger bakom Karateklubben i Norrköping, arrangerade i mitten av 90-talet konserter i Söderköping som var särskilt inriktad på just hardcore/punk som Refused.

 

Acursed var stora då, men inte alls lika stora som de blev senare, när det periodvis blev mer tyst om bandet, bedömer Kaj Sivervik. Senast Acursed turnerade var i november 2009, med spelningar i Oslo, Stockholm och Linköping. Av originaluppsättningen återstår två medlemmar, Kristofer "Stuffe" Magnusson och Per Nilsson, där bara Stuffe bor kvar i trakten kring Söderköping.

 

Inte tillgängliga överallt
Den som vill höra deras låtar är förpassade till youtube. Sedan finns förstås de två fullängdarna och vinylsläppen att få tag på i fysisk form om man är målmedveten. Jag pratar med Zwedda Svedbo, en av originalmedlemmarna, som tolkar den bristande marknadsföringen som en medveten strategi.

 

- De har ingen önskan om att bli tillgängliga överallt. Det är som det var förr, att man får beställa och förhoppningsvis få hem skivan två månader senare, typ, säger han och skrattar.

 

Andra tongångar
Kaj Sivervik jobbar vanligtvis på Studiefrämjandet i Linköping. Han håller Acursed högt på sin lista. Band som Hårda tider, the Victims, Dysfear och Adept är också stora i dag, men få har på samma sätt som Acursed nått ut i alla former av punk- och hardcorekretsar.

 

Även om den scenen inte är så stor som den varit bedömer han att Acursed säljer någonstans mellan 1 000-3 000 exemplar av en platta, vilket är ungefär som en medelstor känd artist i dag.

 

Kaj beskriver texterna som fulla av bitterhet och samhällsförakt. Zwedda håller med, men menar att tongångarna förändrats sedan starten.

 

- Musiken tog en vändning när jag slutade. Innan dess körde vi bara pang på. Skapligt snabba låtar. Unga och arga. När jag slutade kom Jon (Lindqvist) med och han hade andra musikaliska referenser. Fortfarande argt och snabbt men med mer domedagstoner och ångest nu.

 

Bitterhet i stället för ilska
- Något samhällsförakt var det inte riktigt då. Vi var mer förbannade på orättvisor. Men ju äldre man blir så inser man att man inte kan förändra med att starta ett punkband och skrika. Och när man inser det då blir det en bitterhet i stället.

 

Märkligt nog har bandet både fans bland straight edge-folket och de mer drogromantiska, menar Kaj. Kanske är det ett tecken på deras talang att attrahera folk inom alla punkens subgenrer.