Vi ses på Oscarsteatern tillsammans med Eric Idle. Robert Rydberg från Norrköping är glad över möjligheten att få träffa manusförfattaren och passar på att diskutera en lyckad ändring. Idle blir nöjd när han får höra att hans tips efter Malmöpremiären har fått genomslag. Robert får beröm också.

- Du gör sir Galahad bra även i de svåra partierna.

Trots att premiärnerverna hänger i luften har Robert Rydberg faktiskt spelat sir Galahad i ett helt år redan, i Malmö.

- Jag känner av spänningen ändå. Vi repeterar mycket eftersom några är nya och så springer ju Eric Idle runt och kollar läget.

Han tycker att rollen är extra rolig eftersom regissören Anders Albien låter honom använda uppväxten i en arbetarstad som Norrköping.

- Både dialekten och det politiska perspektivet stämmer in.

Kaninhuvudet lossnade
Robert tycker att materialet är så bra att musikalen nästan spelar sig själv.

- Men det krävs att alla är med till hundra procent hela tiden, för tajmingen är allt.

Och lite tur tydligen, för på scenen kan vad som helst hända.

- Nu känns det lugnt för jag kan inte komma på något mer som kan inträffa. Förra säsongen gick till exempel excalibur sönder och en arm ramlade av innan hugget och kaninen tappade huvudet på genrepet i går. Men det löser sig alltid ändå.

Hur är det att ingå
i den här ensemblen, har ni roligt bakom scenen?

- Absolut. Det är ett skönt gäng, men det känns lite som om jag har mer uppförsbacke hos publiken.

Hur då?

- De andra kan typ bara visa sig så garvar folk. Men det har gått bra ändå.

Han tycker att det svåraste är att nollställa sig varje kväll.

- Många frågar hur jag kan komma i håg alla repliker, men det knepiga är faktiskt att leverera allt som om det var första gången.

Första huvudroll
Från och med söndag är Robert Rydberg med i några avsnitt av komediserien Starke man. Han spelar miljöpartisten Erik Obsthändler, en ung politiker som vill göra karriär.

- Det är stor skillnad mellan tv och scenen. Uttrycket är så mycket mindre och både samtalston och rörelsemönster blir mindre på arbetsplatsen i helhet. Men det var fantastiskt roligt och lärorikt.

Efter ett arbetsamt och roligt sommarlov på svärmor Eva Rydbergs teater har Robert och hans fru flyttat till Stockholm igen.

- Jag ska få min första huvudroll i höst, förstår du. Jag ska bli pappa snart.

När jag ser honom på scenen slår det mig hur mycket plats han tar och hur starkt publiken reagerar på det han gör. Det dröjer säkert inte länge förrän Robert Rydberg får en huvudroll även på scenen.