Två långfilmer och en mini-tv-serie. Det är en gigantisk skandinavisk satsning som danska Zentropa, i samarbete med Film i Väst, har dragit i gång med filmatiseringen av Frans G Bengtssons tvådelade vikingaepos "Röde orm".

Regissör blir norske Hans Petter Moland. Det är ingen hemlighet att en av hans favoriter är Stellan Skarsgård, och mycket riktigt kungjordes den svenska skådespelaren som huvudrollsinnehavare, den äldre Röde orm, på en presskonferens i Cannes på lördagen.

Inget kontrakt än

Men till TT säger Stellan Skarsgård på telefon att det inte är helt spikat ännu.

Det är inte första gången som Stellan Skarsgård är aktuell för en "Röde orm"-filmatisering. Han skulle ha spelat rollen som den unge Orm Tostesson i Hasse Alfredsons aldrig realiserade version.

På presskonferensen berättade Zentropa-producenten Peter Aalbaek Jensen ("Nyphomaniac", "Melancholia") att frågan om flera Skarsgårds-medlemmar i filmen är uppe på bordet, främst rollen som den unge Orm.

"Första bra vikingafilmen"

Hur som helst ska inspelningen dra i gång under 2016 och till stor del förläggas till Västra Götaland. Manus skrivs av danska Tobias Lindholm ("Jakten"). Rollbesättningen blir stor och nordisk och skådespelarna ska tala sina respektive modersmål i filmerna.

Peter Aalbaeck Jensen garanterade på pressträffen att "Röde orm" ska bli "den första bra vikingafilmen någonsin".