I fredags spärrade militären av området kring vraket M/S Luleå som ligger på havsbottnen utanför Västervik. Dykningarna efter sprängämnena avbröts på grund av dåligt väder. Men när väderförhållandena blev bättre under helgen kunde sprängmedlet tas om hand.

- Vi hittade 25 kilo civila sprängämnen vid fartyget. Det vi gjorde var att forsla det till en för oss, och tredje part, säker plats där vi kunde genomföra en kontrollerad sprängning, säger Magnus Jirlind, informationschef för fjärde sjöstridsflottiljen.

Han tycker inte att det är konstigt att Anders Sydborg nu backar och förnekar att han har något som helst ansvar för sprängningarna vid vraket trots att han gjort tv-inslag och skrivit om det på sin blogg.

Artikelbild

"Har följt alla paragrafer"
Anders Sydborg vill först inte kommentera saken alls.

- Allt är fel, du borde ringa min advokat. Jag har bara konsultat åt det här bolaget, som jag startade en gång i tiden men nu har sålt. Jag vet att företaget har gjort en jätteutredning om vad som gäller vid sprängningar. De har följt alla paragrafer som finns och Kustbevakningen och Sjöfartsverket var informerade, säger han.

"Ett jävla sossesamhälle"
Anders Sydborg anser att tidningarna medvetet vinklar fel för att han är inblandad. Han känner sig förföljd och tror att det beror på att han bor på ett slott, gör tv-serier och skriver böcker.

- Man får inte göra så  i Sverige. Vi lever i ett jävla sossesamhälle, där ingen får vara något mer än någon annan.

 

Läs mer i tisdagens NT.