Katarina Löfström inleder höstsäsongen på Norrköpings konstmuseum. Utställningen heter Little Star och består av ett videoverk, som influerats av islamska mönster från Andalusien. Uppförstorade, abstrakta former som glider ljudlöst över en stor bildskärm i Galleri 5.
- Motivet kommer från Alhambra och är egentligen ett stjärnmönster baserat på siffran fem som jag gått nära inpå, säger hon och förklarar att tanken på verket kom till när det stormade som allra mest kring de danska Muhammed-karikatyrerna.
Men avsikten var inte att göra ett inlägg i debatten och Little Star är snarare ett försök att komma förbi de låsningar och logiska kullerbyttor som luftades i stridens hetta.
- Jag ser på mitt konstnärskap som ett sätt att komma från det flöde av tecken och bilder som vi utsätts för. Jag vill skapa ett lugn och kan jag skapa ett rum för det egna bruset, så är jag glad, förklarar hon.

Rummet är också en viktig del av verket. Golvet är täckt av en matta som vibrerar i blått och fönstren högst upp i galleriet har försetts med filter i olika färger, vilket får ljusförhållandena i rummet att skifta.
- Färgen på mattan är mest till att dämpa ljuset, men det är också en färg som man ser i moskéer och kyrkor. En stor del av konsten under historien har ju tillkommit i kyrkor och och mycket av konsten innehåller fortfarande ett stänk av andlighet, säger hon och nämner en modernist som Mondrian.
Katarina Löfström började som målare och ser på videoverken, som ett slags rörligt måleri. Men efter utbildningen på Konstfack ville hon göra film.
- Till slut hittade jag inte något som jag ville måla och bestämde mig för att lära mig göra film, berättar hon.
Under några år blev det reklamfilm och musik­videor.
- Den bästa utbildningen var att göra reklamfilm. Då hade man den största budgeten och jag fick lära mig att sätta ljus professionellt, men nu har jag återgått till min ursprungliga karriärplan. Mina videoverk är en fortsättning på måleriet.
Hon är verksam både i Stockholm och Berlin. Konstfack lämnade hon 1997 och sedan 2000-talet har raden av utställningar vuxit sig allt längre. Senaste separatutställningen var på Andrehn-Schiptjenko i Stockholm
Ikväll är det vernissage på Little Star, som också ingår i Konstmuseets jubileumsutställning 1906 1946 2006. Katarina Löfström får tillsammans med Helene Billgren som ställer ut på museet senare i höst representera det sistnämnda årtalet.