En upphängd banderoll under IFK Norrköpings match mot Göteborg har satt många känslor i svallning. NT,s sportchef Mats Willner tog redan i måndagens krönika upp problemet.
"Hur ska vi ha det? Vi kan i alla fall inte ha det så här", skriver Willner. Många håller med. Peking Fanz före detta ordförande Pontus Franzén är upprörd:
– Nu har vi sett ett antal sådana här skandaler. En liknande sak hände under matchen mot Djurgården då ett gäng bröt igenom en staketsektion och slogs.
Det är farligt när "firmorna" får bestämma menar Pontus Franzén:
– Det har blivit den trenden i Norrköping. Det är "firmorna" som sätter agendan. Polisen vågar inte gå in och IFK Norrköping och IFK Göteborg är alldeles för flata. Signalen blir att till Norrköping kan man åka och göra vad fan man vill.
– IFK Norrköping har en organisation som inte är den bästa på många punkter och säkerheten är, enligt Pontus Franzén, definitivt ett sånt område. Och polisen verkar skärrad så fort det kommer lite folk.
Skyller på varandra
Pekings Fanz före detta ordförande tycker att polis och klubbar är ute på verkligt tunn is då de här grupperna gång på gång kan agera inne på arenorna.
– När ryktet väl är uppbyggt får man ett helsike sedan. Är man bara tillräckligt många och använder våld får de göra som de vill. Och som vanligt skyller klubbarna på varandra. Polisens insats var inte direkt "fantastisk" – precis som under Djurgårdsmatchen. Om de inte tar ansvar, vem ska då göra det?
Enbart för att slåss
Peking Fanz Pontus Franzén tycker inte att det verkar som om alla inblandade, IFK – bortalag – polis, förstår problembilden.
Det är de så kallade "firmorna" som ställer till det. Ofta ser de inte ens matcherna utan är enbart på plats för att slåss i sitt lags namn. I Norrköping är det ibland Folkparken som gäller. I lördags var det vid Villastadsskolan och Färgaregården man skulle göra upp. Men en snabb polisinsats, påkallad av en uppmärksam allmänhet, satte stopp för de så kallade "babyfirmornas" uppgörelse.
Uttrycket "firma" i fotbollssammanhang, myntades på 1990-talet då en stökigare falang av AIK-anhängarna Black Army bröt sig ut och bildade Firman Boys. I Norrköping finns "Norrköpings grabbar" och de yngre "Norrköpings yngre grabbar".
– Babyfirmorna är en komplex grej som växt fram, säger Pontus Franzén. Vi stöder dem inte för fem öre. De har inget med fotboll att göra. Det är ett slags subkultur där man slåss i fotbollsklubbarnas namn.
Även på läktarna
Det som nu upplevs som farligt är att de tidigare oftast hållit sig utanför arenorna. Men nu börjar en liknande situation uppstå på läktarna.
– Och kan de hålla på så och ser att det går, är vi inne i en väldigt farlig trend för då kommer de tillbaka. Klubbarna pratar om samhällsproblem och polisen är mer intresserade av att bura in fyllskallar.
Pontus Franzén tror inte att det hänt något om Göteborgsfirmans banderoll med namnet Wisemen plockats ner:
– Banderollen sattes upp på en neutral sektion på läktarna. Med så många poliser som var kommenderade i lördags borde det inte ha varit något problem att ta bort den. Hur hade polisen agerat om det varit ett nazistiskt budskap på banderollen? Jag bara undrar?
Signalerna som sänds ut är helt fel, anser Pontus Franzén och ställer åter frågan:
– Det måste bli ett stopp! Nu är det huliganerna som sätter agendan. Så får det bara inte vara.
– Vem fan sätter ner foten?