Rättegången avser ett möte mellan två finansmäklare i Norrköping och fem män i Grand Hotel den 4 september. Männen, tre av dem bosatta i Jönköping och två i Stockholmstrakten, ska enligt åklagaren under hot krävt 2,4 miljoner kronor av mäklarna. Brottet är rubricerat som försök till grov utpressning.

 

Kravet skulle grunda sig på aktieaffär, affärer i vilka en krögare från Norrköping känt sig lurad. Krögaren är inte åtalad, han är däremot brottsmisstänkt och utredning pågår.

 

Rättegången var liksom tidigare hårdbevakad av ett stort antal poliser, en del beväpnade med automatvapen.

 

De fem åtalade hördes under tisdagen. Genomgående i deras berättelser var att de vare sig uttalat eller hört några hot under mötet på Grand Hotel. Mäklarnas uppgifter om att de och deras familjer utsatts för hot beskrevs av någon som lögner.


En 34-åring från Jönköping medgav att han sedan ett par års tid är medlem i det kriminella mc-gänget Bandidos supportergrupp X-team. Han ville dock inte beteckna Bandidos som kriminella. X-team beskrev han som "ett brödraskap".


Mannen medgav att han under mötet med mäklarna kanske tagit på sig en tröja som visade att han är medlem i X-team. Att det skulle kunnat uppfattas som hotfullt trodde han inte:
- Oftast vet folk inte innebörden av tröjan.


Rättegången avslutas på fredag. Säkerhetspådraget lär vara omfattande även då.