Poliseleven fanns på plats redan i fredags, då huvudförhandlingen fick avbrytas eftersom de båda målsägarna inte infann sig. Rättegången avser ett möte mellan två finansmäklare i Norrköping och fem män i Grand Hotel den 4 september.
Männen, tre av dem bosatta i Jönköping och två i Stockholmstrakten, ska enligt åklagaren under hot krävt 2,4 miljoner kronor av mäklarna. Brottet är rubricerat som försök till grov utpressning.


Kravet skulle grunda sig på aktieaffärer, affärer i vilka en krögare från Norrköping känt sig lurad. Krögaren är inte åtalad, han är däremot brottsmisstänkt och utredning pågår.
När förhandlingen skulle inledas i fredags var poliseleven på plats. Han sågs i sällskap med två anhöriga till de åtalade. Då försedd med ett anteckningsblock, möjligen för att ge sken av att vara en journalist som bevakade målet.Mannens uppförande i väntsalen var dock ägnat att väcka uppmärksamhet. När tv-kameror sattes upp vid rättssalen inför starten på rättegång bytte mannen snabbt plats till väntsalens bortre del.
Då förhandlingen fortsatte på tisdagen, med de båda målsägarna på plats, var poliseleven också där. Rättegången var liksom tidigare hårdbevakad av ett stort antal poliser, en del beväpnade med automatvapen. Efter en paus på förmiddagen sågs poliseleven bli kontrollerad i väntsalen av sina blivande (?) kollegor. Vad som avhandlades är oklart, men mannen fick återvända till sin sittplats i väntrummet.Under en paus på eftermiddagen inträffade något, oklart vad. Men plötsligt sprang poliseleven ut ur väntsalen, passerade säkerhetsbågen vid utgången och rusade bort mot Spiralenparkeringen. Där greps mannen av tillskyndande poliser. Mannen anhölls senare misstänkt för övergrepp i rättssak.
Några närmare detaljer om vad som döljer sig bakom brottsrubriceringen övergrepp i rättssak har inte gått att få. En obekräftad uppgift talar om att mannen också setts följa efter en av målsägarna. Det är också oklart varför poliseleven agerat som han gjorde. Om han agerat av eget intresse eller på uppdrag av någon annan. Det kan nämnas att en kvinnlig polisaspirant verksam i södra Sverige är flickvän till en av de åtalade. Denne har i sin tur varit övervakare till en av sina medåtalade.
De fem åtalade hördes under tisdagen. Genomgående i deras berättelser var att de vare sig uttalat eller hört några hot under mötet på Grand Hotel. Mäklarnas uppgifter om att de och deras familjer utsatts för hot beskrevs av någon som lögner.


Medlem i X-team
En 34-åring från Jönköping medgav att han sedan ett par års tid är medlem i det kriminella mc-gänget Bandidos supportergrupp X-team. Han ville dock inte beteckna Bandidos som kriminella. X-team beskrev han som ”ett brödraskap”.
Mannen medgav att han under mötet med mäklarna kanske tagit på sig en tröja som visade att han är medlem i X-team. Att det skulle kunnat uppfattas som hotfullt trodde han inte:
– Oftast vet folk inte innebörden av tröjan.
Rättegången avslutas på fredag. Säkerhetspådraget lär vara omfattande också då.