Han döms för vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan. Operans tekniske chef stod åtalad för samma sak. Åtalet mot honom ogillas.

-Jag förstår inte hur kommunen och kommunens fastighetschef kan gå fria och jag tycker att golvet är fastighetsägarens ansvar, säger Aspegren till TT.

725 biljetter hade sålts till konserten i Umeå den 27 januari 2007. Stämningen var hög i Norrlandsoperans lokal Black Box. Publiken gungade och hoppade i takt när rockfestivalens stora dragplåster Mando Diao släppte loss på scenen vid 23-tiden på lördagskvällen.

Plötsligt, mitt under konserten, inträffade olyckan. En av golvsektionerna brast och ett hål, fem gånger två meter, öppnades. Ett sextiotal ungdomar följde med i raset och föll handlöst två-tre meter och landade på golvet i våningen under.

31 personer skadades, men ingen svårt. Några av dem blev inlagda på sjukhus för bland annat nackskador och benbrott.

Balkarna i ytterligare två golvsektioner var också nära att ge vika.

Nu 29-årige Rolf Sjöskog från Nykarleby i Finland tillhörde dem som fick allvarligaste skadorna. Han rasade 2,3 meter och sedan landade en annan person på hans högra arm vilket orsakade en komplicerad skada och men för livet.

Omkring honom fanns chockade personer som bara stod och stirrade. Själv lyckades han hitta en dörr och ta sig upp en våning trots att han kände sig mycket yr och armen hängde och slängde.

I dag har han en tioprocentig rörelsenedsättning och kan inte vrida handleden.