Flickläroverk, kommunal flickskola, gymnasieskola, vårdyrkesskola. Verksamheterna har skiftat vid Pihlska skolan. Nu är dags för en ny era.
Alstom Sweden flyttar in med en personalstyrka på 170 personer.
- Vi kommer helt att ha lämnat kontoret i Finspång veckan före jul, säger Rolf Arvidsson, ansvarig för flytten vid Alstom Sweden.

<span class="mr">Totalrenoverat
</span>Det gamla skolhuset från början av 1900-talet har gått från ganska slitet och nedgånget till uppfräschat, tillbyggt och totalrenoverat. För fastighetsägaren Magnentus har det inneburit att så mycket som möjligt har återställts i original.
Och förutsättningarna har varit goda, minst sagt. I stället för att riva har tidigare ägare, Norrköpings kommun, haft förståndet att täcka stora delar av väggar och tak med masonit.

<span class="mr">"Tacksamma"
</span>Under linoleummattor och korkmattor fanns trägolven. Bakom masoniten dolde sig härligt utsirade bröstpaneler, dörröverstycken och lister i original.
Här fanns de gamla spegeldörrarna i trä. I den gamla aulan bestod både väggar och tak av vackert trä, också de i original.
- Allt var i ett väldigt gott skick, säger Bo Malm vid Magnentus. Och det ska vi vara tacksamma för.
Om- och tillbyggnaden har pågått i ett år och för Magnentus har kostnaden för hela byggprojektet landat på 45 miljoner kronor.

<span class="mr">4 000 kvadrat
</span>För Alstom blir det att arbeta i en miljö som består av en mix av gammalt och nytt. Fasaden är tvättad med högtryck. Entrén har dekorerats med väggmålningar och i taket hänger en kristallkrona. Alla rum i den gamla delen har färgsatts i dämpade, men inbjudande färger.
Ut mot järnvägen har Magnentus uppfört en modern byggnad i glas, av samma typ som den vid Storan. Här har de tidigare ytterväggarna till skolan blivit innerväggar i glasutbyggnaden.
Den ombyggda fastigheten rymmer närmare 4 000 kvadratmeter. Det som återstår innan invigningen är möblerna.
- Det är en unik miljö, säger Rolf Arvidsson. Lokalerna blev väldigt fina.
Just läget var en bidragande orsak när företaget valde att samarbeta med Magnentus.
- Inom Alstom har vi många som reser, inte minst våra konsulter, säger Rolf Arvidsson.
- Här har vi avsevärt bättre kommunikationer, med nära till Resecentrum.