- Jag vill varna andra som ska köpa möbler på second hand. Det pratas inte så mycket om det här problemet, jag tror att folk skäms över att ha vägglöss hemma, säger hon.

 

Det var i januari som Jessica Johanssons dotter Jennifer plötsligt fick en massa röda utslag på hela kroppen. Senare kom Jessicas makes son på besök. Han sov i Jennifers rum och vaknade inte bara med utslag utan även en allergisk reaktion.

Artikelbild

 

- Han var alldeles bucklig av utslag på ryggen, berättar Jessica Johansson.

 

Sängen skruvades isär och vägglössen var ett faktum. Sedan dess har familjen fått besök från Anticimex tre gånger och fått utstå många fler oroliga och sömnlösa nätter. Men skadedjuren vägrar försvinna.

Artikelbild

| Familjen har lagt tejp på golvet för att fånga vägglössen. Denna lilla krabat är ett praktexemplar.

 

- Det är ett helvete. Vi sover med ficklampa bredvid sängen varje natt. Så fort det kryper så tar vi fram ficklampan och lyser, säger hon.

 

Medvetenhet viktigt
Det var Anticimex som konstaterade att vägglössen måste komma från fåtöljerna.

 

Familjen köpte dem begagnat förra året. Nu tycker Jessica Johansson att second hand-butiker borde se över sina rutiner.

 

- De borde sanera alla möbler. Det verkar som att de bara kollar så att det är helt och rent, men det hjälper inte.

 

Vägglössen var vanligare förr när många var fattiga i Sverige, men försvann nästan helt med välfärden. Till för tio år sedan. Då började de små blodsugande insekterna flytta in i våra hem igen.

 

- Det är en ganska dramatisk ökning. Förut hade vi kanske ett fall om året. Numera är det åtminstone ett i veckan, säger Anders Gunnarsson, gruppchef för skadedjursverksamheten på Anticimex i Norrköping.

 

Han ser en orsak i ett ökat resande. Men också att vi köper begagnat och lånar möbler av varandra.

 

- Det handlar om att vara medveten om att de finns. Då kan man lätt upptäcka dem, berättar han.

 

Kan upptäckas tidigare
Second hand-butiker har alltså möjlighet att upptäcka krypen innan de säljer möbler. Men att reklamera fåtöljerna blir ändå svårt. Det tror konsumentvägledare Bo Larsson i Finspångs kommun:

 

- Om näringsidkaren som de köpte fåtöljerna av inte visste om att det fanns skadedjur så kan de inte ställas till svars, förklarar han.

 

I Jessica Johanssons lägenhet i Ektorp är det just nu storsanering på gång. Snart kommer Anticimex för att spruta gift och riva upp lister.

 

Under tiden måste familjen flytta till en ersättningslägenhet. Jessica Johansson är uppgiven.

 

- Jag hoppas verkligen att de försvinner nu. Det går inte att koppla av. Det här finns hela tiden i bakhuvudet. Och vi får ingen riktig semester heller, säger hon.