Passande nog inleddes konserten med det omkring tre hundra år gamla stycket Björneborgarnas marsch, som kom till Sverige via Finland i slutet av 1700-talet.

 

- Det är egentligen kärnan av vad vi har gjort här, att visa att de gamla kulturella kontakterna mellan Finland och Sverige finns kvar än i dag, och just i år är det ju 200 år sedan Sverige delades i tu, och skiljdes från Finland 1809. Det passar vi på att uppmärksamma, säger Päivikki Wirkkala-Malmqvist, som har lett den svenska delen av projektet.

Artikelbild

 

120 barn från Sverige och Finland medverkade i Grannlåten, och till spelningen i Norrköping var den sjätte och sista på turnén. Ett par hundra personer hade tagit sig ut till Vasaparken för att lyssna på de specialkomponerade sångerna.

 

- Det var väl vissa brister i marknadsföringen, men jag är väldigt nöjd ändå. Det viktigaste är ju att alla har roligt, och det finns det ingen tvekan om, säger Päivikki Wirkkala-Malmqvist.

Artikelbild

| De 120 barnen träffades för första gången i torsdags men hade övat på låtarna på eget håll sedan i våras.

 

Innan den stora konserten i parken gjorde ensemblen nedslag på Hagaskolan, Djäkneparksskolan och i den nya Bråviksskolan.

Artikelbild

| Elin Lund, 9 år, och Iisa Orraryd, 6 år, var bland de yngsta artisterna på scenen.

 

- Det var väldigt roligt att komma ut och träffa barnen i mindre grupper. Vi spelade lite musik, och tog även tillfället i akt att prata lite om historien och vilka lektioner man kan lära sig av den. Någon sade att om Sverige varit mobbare hade Finland aldrig blivit självständigt. Det ligger något i det, säger hon.

Artikelbild

| Viktoria Axenstedt, Felicia Cassel och Anna Ramstedt från Viktoriaskolan njöt av en eftermiddag utanför skolväggarna.

 

Även barnen i truppen fick nyttiga upplevelser med sig hem.

Artikelbild

| Elin Lund, 9 år, och Iisa Orraryd, 6 år, var bland de yngsta artisterna på scenen.

 

- Det finns ett visst motstånd mot svenska språket i Finland, och en av killarna från Finland berättade att han blev mer intresserad av att lära sig svenska nu för att kunna prata med sina nya kompisar, säger Päivikki Wirkkala-Malmqvist.

Artikelbild