Det var en läsare som hade ögonen, och kameran, med sig som uppmärksammade NT om det minst sagt ovanliga snöröjningsverktyget. Vid kvarteret Knäppingsborg, bakom en parkerad vit Anticimex-skåpbuss, stod en mörkklädd man med ett gevär och avlossade skott mot en envis istapp.

 

När NT först ringer upp Per Wernerson, platschef på Anticimex i Norrköping är han lite osäker vad det är för regler som egentligen gäller.

Artikelbild

 

"Har jägarexamen"
- Vi har ju tillstånd från Norrköpings kommun att hjälpa näringsidkare att ta hand om skadedjur och fåglar, och han som sköt har ju jägarexamen och det han skjuter på, det träffar han, säger Per Wernerson.

 

Men hos polisen har man bilden klar för sig.

Artikelbild

 

- Det tillstånd man har gäller inte att skjuta ned istappar, bara skadedjursbekämpning, säger Ingemar Sigsjö, poliskommissarie vid Norrköpingspolisens rättsgrupp.

 

- Vi arbetar just nu med att hjälpa till att ta bort istapparna som finns i kvarteret, och det var en som satt där vi inte kunde komma åt. Då valde vi att använda en lite kreativ metod, säger Per Wernerson, platschef på Anticimex i Norrköping.

 

I normala fall, berättar Per Wernerson, skulle man ha tagit hjälp av en skylift. Men på grund av de senaste veckornas stora is- och snöröjningsinsatser i länet fanns det enligt honom inga sådana att hyra.

 

- Vi säkrade området åt båda håll, och sköt ned en istapp med luftgevär, säger Per Wernerson, som menar att situationen nog såg mer dramatisk ut än den egentligen var, och att företaget vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder.

 

Kunde ha träffat någon
Men det håller inte polisen med om.

 

- Det är ju så att om man skjuter mot en husvägg, som i det här fallet, så finns det risk att kulan studsar och skadar andra byggnader, eller i allra sämsta fall människor. Nu ska man i och för sig inte glömma att det var ett lovvärt ärende man gjorde. Det var fula istappar som hängde där, säger Ingemar Sigsjö.

 

Hos Ståhl Fastigheter AB, som äger byggnaden i fråga och hyrde in Anticimex för jobbet, visste man inte om i förväg att Anticimex skulle ta till skjutvapen.

 

- De här livsfarliga istapparna skulle tas ned och de hos oss som har beställt jobbet har inte känt till det i förväg. Vi utgår alltid från att de vi jobbar med håller sig till lagar och förordningar, säger Thomas Walden vid Henry Ståhl Fastigheter AB.

 

Enligt Ingemar Sigsjö finns ytterligare ett frågetecken att rätas ut. Han är nämligen inte övertygad om att det var ett luftvapen det handlade om.

 

- Jag har väldigt svårt att se att det skulle ge en tillräcklig effekt, men det får ju utredningen visa, säger han.