Alla inne i byggnaden uppges ha tagit sig ut oskadda.

De många takrasen väcker frågan om taken är rätt konstruerade. Fram till slutet av 1980-talet besiktigades alla takkonstruktioner av en oberoende fackman - en uppgift som numer sköts av byggherrarna själva. Nikolaj Tolstoy, enhetschef på Boverket, tror att en återgång till dessa besiktningar kan vara ett sätt att komma till rätta med problemen med rasande tak.

Boverket ändrade sina regler om så kallade snölaster 2006 och ser ingen omedelbar anledning att revidera dem. Snön har ännu inte kommit upp i de normer som verket har satt upp, och de hus som rasat har ofta gjort det på grund av ålder eller konstruktions- och underhållsbrister, påpekar Tolstoy.

Delar av det stora köpcentret A 6 i Jönköping utrymdes på lördagseftermiddagen eftersom taket riskerade att rasa.

De som larmade hade upptäckt förändringar i takkonstruktionen och när räddningstjänsten kom dit konstaterades att några takstolarna började bågna eller hade böjt sig.

Larmet kom kvart över ett och bara tjugofem minuter senare fick anställda och kunder lämna de delar av köpcentret som låg i farozonen. Därefter spärrades en stor yta av i en säkerhetszon.

Ett tiotal personer sändes också upp på taket för att skotta bort snö.

Även taket på ishallen Smedjehov i Norrahammar i Jönköping hotade att rasa och hallen har stängts.

Larmen som kom från hallen talade om kraftiga knakningar från taket.

Det pågick ungdomsmatcher i ishockey i Smedjehov på lördagen, matcher som nu skjutits upp.