Fastighetsägaren vill tredubbla hyran och det mäktar föreningen inte med.

 

Ordförande Leif Stenbom understryker att förhandlingarna med Ståhls inte är färdiga, men att det inte är troligt att hyran hamnar på en för föreningen rimlig nivå.

Artikelbild

 

- Vi är helt inställda på att inte vara kvar, säger han.

 

Femårskontraktet går ut i sommar och då blir det nya villkor. Leif Stenbom medger att de hittills haft en relativt låg hyra (6 000 kronor per månad), men att standarden är låg.

 

Olika alternativ
Den ekonomiska föreningen Grammofon har 25 medlemmar som är aktiva i olika grad. Lokalerna används bland annat för utställningar, inspelningar och konstnärsateljéer. Allt drivs utan att vara beroende av kommunbidrag. Förhandlingarna med Ståhls har i praktiken pågått sedan i höstas, och under tiden har olika alternativ kastats fram.

 

En fördubblad hyra bedömer Leif att de hade fixat, men inte mer.

 

Thomas Walden, marknadschef på Ståhls, anser att frågan fortfarande lever, och beskriver samtalen som trevliga i konstruktiv anda. Mer vill han inte säga om deras planer.

 

Pelle Filipsson, en av eldsjälarna på Grammofon, är kritisk till Ståhls inställning.

 

- De vill ju ha en särskild profil på kvarteret. De bygger liksom en kuliss. Det är vackert, men väldigt lite substans i det. Ganska sorgligt, säger han.

 

God respons
I stället hoppas han på en ny större samordning av stadens mindre kulturyttringar. Hans huvudidé är att förvandla innergården vid Kulturkammaren till ett slags Hornstull, eller varför inte Camden market i London - med en färgrik blandning av musik, konst, teater och andra kreativa krafter.

 

Responsen från kommunen och fastighetsägare har varit god och nu väntar ett möte med bland andra kommunalrådet Lars Stjernqvist (S). Men det mer akuta läget, vart Grammofon ska ta vägen den 1 juli, är fortfarande inte löst.

 

- Vi åker runt till olika hyresvärdar varje vecka, men vi har inga klara besked. Det värsta scenariot är att vi får magasinera allt.