Det är en omtumlad men glad centrumchef för Ingelsta shopping, Kenneth Malmberg, som tar emot NT.s gratulation på onsdagskvällen. Han har alldeles nyss fått veta att de vunnit över finalisterna Mariebergs galleria i Örebro och Kista galleria i Stockholm. Därmed har de tagit hem segern och blivit Årets köpcentrum. Svensk Handel
? Det känns overkligt! Bara det att vara nominerad kändes stort, det finns ju mängder av gallerior. Och sedan att vinna alltihop, säger han och beklagar att han inte är plats i Blå Hallen i Stockholm där festligheterna hålls.
Däremot planerar han något slags firande av utnämningen i köpcentret under helgen.
Utnämningen är ett stort erkännande.
? Att en förhållandevis liten stad kan prestera lika bra som storstäderna. att Norrköping står sig i konkurrensen. Det är också ett erkännande för våra ägare, Eurocommercial Shopping Center, som har lagt ner extremt mycket tid och pengar i projektet. Och för arkitekterna säger Kenneth Malmberg.
Det är flera olika saker som ska falla juryn i smaken när de bedömer helheten av köpcentret. De har bland annat tittat på arkitekturen, miljötänkandet i lokalerna. val av material, placering av toaletter, logistiken för parkeringsplatserna.
? Att butikerna anpassats för rullstolar har också varit en stor del, säger Kenneth Malmberg.
Det  är Svensk Handel och Tidningen Dagens Handel som arrangerar galan Retail Awards varje år, för att uppmuntra till nytänkande och kvalitet inom handeln. Det finns flera olika kategorier att tävla i, till exempel Årets medvetna butik, Årets e-handel, Årets butikssäljare. Till den sistnämnda kategorin var Norrköpingsbon Bosse Gogman, säljare på Stadiums butik i centrum, nominerad, men vann inte. I år kom det in över 400 anmälningar till nomineringarna.