En anledning till att den illegala fildelningen ökar igen kan bero på de lagliga alternativen.

 

- Ta Spotify, till exempel, där hör man musik och man vill ha den i mobilen också, då måste man köpa den funktionen. Då är det lättare att ladda hem musiken istället, säger Malin Ahnberg, kommunledare för Piratpartiet i Norrköping.

Artikelbild

| Trots ipred-lagen och lagliga alternativ ökar den illegala fildelningen.

 

- Folk blev rädda när Ipred-lagen kom, man pratade om att IP-adresser kunde spåras, att man kunde få fängelse om man fildelade men själva processen att jaga folk för fildelning är för dyr, säger hon.

 

Var femte fildelar
Undersökningen är gjord av World Internet Institute och visar att var femte tillfrågad person fildelar. Det är en ny rekordnotering sen Ipred-lagen infördes. När man slutade läsa om Ipred-lagen började den illegala fildelningen återhämta sig. Dessutom visade det sig att lagen krockade med en rad rättigheter.

 

- Själva lagen var inte användbar när den kom eftersom det inte gick att få ut uppgifter från internetleverantörerna, säger Daniel Westman, forskare i it-rätt vid Stockholms universitet.

 

Som det är nu får inte målsägande företag, oftast skiv-, bok- och filmbolag, ut uppgifter om personerna som misstänks för fildelning. Och det dröjer ännu längre innan några uppgifter kommer.

 

"Går att polisanmäla"
- Innan EU-domstolen kommer fram till något är det åtminstone ett och ett halvt år, men det går att polisanmäla som vanligt, säger Daniel Westman.

 

I maj 2008 dömdes en Linköpingsbo för att ha illegalt fildelat ett trettiotal filmer och drygt fyra tusen låtar. Straffet blev villkorlig dom och 40 dagsböter på 250 kronor, sammanlagt 10 000 kronor. Dessutom beslutade tingsrätten att förstöra två av mannens hårddiskar som tidigare beslagtagits.

 

Mats Orstadius, tillförordnad lagman på Norrköpings tingsrätt, kan inte erinra sig om några domar som handlar om illegal fildelning eller brott mot upphovsrättslagen i Norrköping.

 

- Om jag söker på upphovsrättsbrott får jag ... noll träffar, säger han.